Hlavní obsah

Astronauti poletí v plenách. Díky špatnému počasí ne tak dlouho

Foto: Profimedia.cz

Modul společnosti SpaceX se bude vracet na Zemi po téměř 200 dnech ve vesmíru.

Reklama

Společnost SpaceX kvůli špatnému počasí pozdržela návrat vesmírného modulu s porouchanou toaletou. Astronauti tak nakonec v plenách stráví pouze 8 namísto předpokládaných 20 hodin.

Článek

Hlášení o špatném počasí by za normálních okolností pro astronauty zajisté nebylo radostnou zprávou. Čtyřčlenná posádka SpaceX se ale nachází v dosti neobvyklé situaci a odložení letu tak nejspíše uvítala.

Z mezinárodní vesmírné stanice se měli po téměř 200 dnech v kosmu vracet v neděli. Americko-francouzsko-japonskou posádku přitom čekala poměrně nepříjemná vyhlídka na 20 hodin strávených v plenách. V modulu SpaceX se totiž porouchala toaleta.

Plenám se sice astronauti nevyhnou, čas strávený v nich se jim ale nakonec podstatně zkrátí. Silný vítr u pobřeží Floridy dohnal společnost SpaceX k tomu, aby plánovaný návrat posádky odložila na pondělí odpoledne, píše The Guardian. Do Mexického zálivu by měl modul dopadnout v nočních hodinách, a let by se tak měl zkrátit ze zamýšlených 20 pouze na 8 hodin.

Megan McArthurová, astronautka americké vesmírné agentury NASA, už dříve situaci okolo jejich návratu hodnotila jako, že sice „není zcela optimální“, ale dá se zvládnout. „Cestování vesmírem je plné malých výzev,“ řekla McArthurová během tiskové konference na oběžné dráze. „A tohle je jedna z dalších, se kterými se během naší mise setkáme a kterou budeme muset řešit. Takže si s tím neděláme velké starosti,“ dodala.

Vedoucí mise se v pátek rozhodli stáhnout McArthurovou a další členy osazenstva ISS ještě předtím, než je přiletí vystřídat jiná posádka. Start rakety SpaceX se totiž už o více než týden pozdržel kvůli špatnému počasí a nespecifikovanému zdravotnímu problému jednoho ze členů týmu. Odstartovat by měla nejdříve ve středu v noci.

Dalším důvodem, proč se SpaceX a NASA rozhodly změnit pořadí startu a přistání, je nezadržitelně se blížící termín, do kterého se modul musí vrátit z vesmírné stanice zpět na Zemi.

Modul SpaceX je certifikován na maximálně 210 dní nepřetržitého pobytu ve vesmíru, přičemž k dnešnímu dni v něm posádka pobývá už 198. den. Na Mezinárodní vesmírné stanici po jejich odletu zůstanou jeden americký astronaut a dva ruští kosmonauté.

Reklama

Související témata:

Doporučované