Hlavní obsah

Astronautka se nevejde do lodi SpaceX. Do vesmíru ji musí vynést Rusové

Proč se astronautka NASA nevejde do lodi SpaceX a poletí znovu s Ruskem?Video: Jan Marek, NASA

 

Reklama

Navzdory pokořenému historickému milníku už nepoletí všichni astronauti NASA na ISS jen v lodích soukromých firem jako SpaceX. Letová inženýrka americké vládní agentury odstartuje ke stanici znovu s Rusy. A opět to bude dražší.

Článek

Po devíti letech od ukončení programu raketoplánů to Američané zase dokázali. K Mezinárodní vesmírné stanici odletěla americká loď s dvojicí amerických astronautů z půdy Spojených států. Pilotovaný let byl navíc poprvé v režii soukromé firmy.

NASA dostala i nižší cenu za letenku než u ruské vládní agentury Roskosmos. Podniku SpaceX miliardáře Elona Muska zaplatila za lístky do Crew Dragon pro Roberta Behnkena a Douglase Hurleyho dvakrát po 55 milionech dolarů oproti 90 milionům za let Sojuzem.

Lístky u Roskosmosu a SpaceX.

Pokořením historického milníku ale spolupráce USA s Ruskem ještě neskončila. Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) oznámil, že jeho další astronautka Kate Rubinsová poletí letos 14. října k ISS znovu na palubě ruské lodi.

Letová inženýrka odstartuje z kosmodromu v Kazachstánu se dvěma Rusy. Americká vládní agentura zaplatí té ruské za její místo stejně, kolik podle serveru Space.com platila předtím.

Tři místa zůstanou volná

Tentokrát by to už ale mělo být opravdu naposledy. Rubinsová se jako jediná doslova nevešla na palubu příštího letu rakety Falcon 9, která by měla se třemi americkými a jedním japonským astronautem odstartovat 30. srpna.

Přestože má kosmická loď Crew Dragon sedm míst, NASA využívá jen čtyři: přes 100 kilo váhy totiž potřebuje na náklad, který chce vynést k ISS a při odletu z ní také vrátit na Zemi, vysvětluje Forbes.

Proč Kate Rubinsová nepoletí se SpaceX?

Se všemi dalšími astronauty už ale spoléhá jak na SpaceX, tak možná i na Boeing, který bude svůj vesmírný koráb Starliner letos už podruhé testovat. „NASA má velkou důvěru v americké soukromé poskytovatele přepravy posádky a jejich dostupnost v letech 2020 a 2021, takže žádná další místa v Sojuzech už nebude potřebovat,“ uvedla pro magazín mluvčí vládní agentury Stephanie Schierholzová.

Vesmírné předhánění

Ve shodě s některými odborníky také magazín Forbes píše o tom, že let astronautů NASA se SpaceX k ISS mohl Rusko a jeho vládní kosmický úřad Roskosmos pobídnout, aby tak jako dříve převzal štafetu ve vesmírném závodu a pokusil se zabrat nějakou další, dosud nepokořenou příčku. Je ale také možné, že bez příjmů od Spojených států za lístky pro astronauty se budou muset uchýlit pro pomoc nebo spolupráci k soukromému sektoru.

ISS nahradí stanice na Měsíci

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku dodává, že astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici nepřetržitě žijí a pracují už téměř 20 let. Za tu dobu se na ní vystřídalo celkem 239 lidí z programů 19 zemí. V laboratořích ISS se uskutečnilo už přes 2 800 vědeckých výzkumů, na nichž se podíleli badatelé ze 109 světových států.

Dalším krokem NASA je program Artemis, který po bratrském Apollu míří rovněž na Měsíc, a to do roku 2024. Součástí návratu amerických astronautů na povrch přirozené družice Země je také souběžně probíhající výstavba lunární stanice Gateway na její oběžné dráze. Ta nahradí ISS, jež se bude postupně komercionalizovat – bude tedy sloužit i jako prestižní turistická destinace s možností krátkodobého ubytování. V oddělených laboratořích však bude i nadále pokračovat bádání.

Reklama

Doporučované