Hlavní obsah

Astronomové našli spojení se vzdáleným vesmírem

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Astronomové mají šanci popsat vznik Mléčné dráhy ještě lépe, než si vůbec dosud představili (video: Marie Vladyková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Neobvykle staré hvězdokupy pomohou astronomům odhalit tajemství vzniku Mléčné dráhy.

Článek

Mezinárodní tým astronomů objevil neobvyklé složení hvězdokupy Terzan 5. Ta byla objevena před čtyřiceti lety a nachází se v souhvězdí Střelce. Její složení ukázalo, že části hvězdokupy jsou starší, než se předpokládalo.

Shluky hvězd vznikaly s odstupem sedmi miliard let. Podle vědců pochází části hvězdokupy z doby, kdy vznikala naše galaxie Mléčná dráha. Astronomové by tak měli být v budoucnu schopni popsat, jak vypadal vesmír v době, kdy naše galaxie vznikala.

„Domníváme se, že některé pozůstatky těchto na plyn bohatých shluků by mohly relativně nedotčené přetrvat a ukryté v nitru galaxie existovat až dodnes,“ vysvětluje vedoucí autor práce Francesco Ferraro z italské univerzity v Bologni.

Na základě pozorování procesu vývoje vzdálených galaxií vědci odhadují, že hvězdokupa Terzan 5 přetrvala z doby, kdy se před dvanácti miliardami let formovala naše galaxie. Zatím však nedokážou vysvětlit, proč tak staré relikty přetrvaly právě ve hvězdokupě Terzan 5. Díky novým zjištěním mohou astronomové vysvětlit, jak vůbec vznikala Mléčná dráha.

Ve vesmíru je desetkrát více galaxií, než se odhadovalo

NASA zároveň přišla s dalším vesmírným objevem. Astronomové se po desítky let snažili zjistit počet galaxií ve vesmíru. Zatímco v devadesátých letech se hovořilo o počtu 200 miliard, nově NASA oznámila, že počet galaxií je až desetinásobný.

Tým kolem Christophera Conselicea z Univerzity v Nottinghamu ve Velké Británii vypozoroval, že galaxie se průběžně mění. Že některé se zmenšují nebo jedny pohlcují druhé. Když srovnali současné a starší snímky pořízené Hubbleovým teleskopem a použili nové matematické modely, dokázali odvodit, kolik galaxií, které nejsou současnými metodami pozorovatelné, ve vesmíru může ještě být. Podle astronomů v současnosti nedokážeme zachytit až devadesát procent z nich.

Hubbleův teleskop, který byl vypuštěn v roce 1990, poslal pozoruhodné snímky vesmíru.

Koncem letošního roku by astronomové měli začít využívat zcela nový teleskop, ještě kvalitnější než současný Hubbleův. Ten jim umožní pozorovat právě ty galaxie, které v současnosti jen tuší.

Reklama

Doporučované