Hlavní obsah

Otevřít školy, zahrádky až v půli května. Jak chtějí rozvolňovat experti

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Proti postupnému návratu dětí do škol příští týden oslovení experti příliš námitky nemají. Zároveň ale vyzývají k trpělivosti – obchody doporučují otevřít nejdříve na přelomu měsíce a zahrádky u restaurací až v půlce května.

Článek

Na první pohled riskantní krok – vláda připravuje na pondělí návrat dětí do škol, aniž by kvůli setrvačnosti nákazy covid-19 bylo zřejmé, jak se Velikonoce projevily na epidemické situaci. Oslovení experti ale z většiny postup schvalují. Ovšem dodávají, že další rozvolňování by mělo být velmi rozvážné a pozvolné.

Vláda už ale po úterním zasedání oznámila, že s pondělím dojde i ke změnám v oblasti obchodu a služeb. Otevřou obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, farmářské trhy nebo prádelny. „Nejde o rozvolňování. Je to návrat do situace před tvrdším lockdownem,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Otevřít ale mohou i venkovní expozice v zoo a botanických zahradách.

Odborníci připouští, že epidemický trend se vyvíjí pozitivně a data o počtu nově nakažených z posledních dnů nenasvědčují, že by došlo k zásadním problémům, ale objektivně jsou podle nich počty nově nakažených stále příliš vysoké.

Navíc, aktuální čísla o počtu nově nakažených, která spadla pod dva tisíce za den a například v pondělí se oficiálně vykázalo 1405 nově nakažených, jsou silně poznamenaná svátky.

„Zatím na základě současných dat lze těžko hodnotit, jak jsme přesně obstáli v průběhu Velikonoc, na data popisující tento fakt si ještě musíme minimálně týden počkat,“ vysvětluje Dagmar Dzúrová, která je členkou Mezioborové skupiny pro epidemické situace radící Ministerstvu zdravotnictví.

Podle matematika Reného Levínského, který je též členem poradní Mezioborové skupiny, data z loňska neukazovala na to, že velikonoční svátky měly na epidemii zásadnější vliv.

Zároveň ale dodává, že i přes pokračující se zlepšování by další rozvolňování mělo přijít až koncem dubna, kdy by se mohly otevřít obchody. Zahrádky restaurací či hospod by pak mohly následovat v polovině května.

„Určitě bude nárůst hospitalizovaných, to je normální, ale celkově se ta situace zlepšuje,“ hodnotí situaci Milan Kubek a dodává, že z informací, které se k němu dostaly, většina lidí opatření dodržovala. „Takže možná, že nám nakonec Velikonoce spíše pomohly. Aspoň byly na čtyři dny zavřené fabriky a lidé chodili méně do práce,“ dodává prezident České lékařské komory.

Rotační model je vhodný, říká matematik

Co se ale týče postupného návratu dětí do škol od pondělí, za přísných podmínek to podle většiny oslovených odborníků nemůže situaci zhoršit.

„Když se teď pustí děti rotačně do škol, tak podle našich modelů, ale i podle toho, co bylo publikované v cizině, by se nemělo víceméně nic stát,“ vysvětluje matematik René Levínský. Podle něj je klíčové právě to, že děti jsou pět dní v kolektivu a pak devět dní doma, a tak v jistém smyslu v karanténě.

„Když se to simuluje, tak to vychází moc pěkně, ale to neznamená, že svět je model,“ poznamenává k simulacím chystaného kroku Levínský.

Na data o tom, jak se chová epidemie na našem území, se odkazuje epidemioložka Dzúrová. „Vzhledem k tomu, že fázování postupného otevírání škol půjde po okresech, lze lépe zachytit případná ohniska a na situaci pružně reagovat,“ vyzdvihuje Dagmar Dzúrová to, že návrat dětí do škol nemusí být plošný.

„Já si myslím, že pokud se vrátí děti do škol za přísných podmínek, tak to jde,“ souhlasí i Milan Kubek, prezident České lékařské komory. Podotýká, že zároveň bude klíčové sledovat epidemickou situaci a případně rychle zareagovat ve chvíli, kdy se začne zhoršovat, nebo i přestane zlepšovat.

„Ten základní princip je velmi jednoduchý. Je třeba rychle přijímat epidemická opatření, a to co nejrazantnější, a naopak je pozvolna rozvolňovat. My jsme to dělali vždycky naopak,“ dodává Kubek.

Podle virologa Pavla Plevky je ale otázka návratu dětí do škol v Česku spíše politická než odborná. „I když ty indikátory u nás klesají, tak v naprosté většině ostatních zemí by byla ta čísla strašlivá a vedla ke zpřísnění lockdownu,“ připomíná virolog a zástupce ředitele výzkumného vědeckého institutu CEITEC.

Reklama

Související témata:

Doporučované