Hlavní obsah

Ať mají dodavatelé pro Dukovany prověrku NATO, žádá senátor Wagenknecht

Foto: Martin Lisner, Shutterstock.com

Dukovany.

Reklama

Český parlament se znovu bude přít o tendr na Dukovany. Stále jde o účast ruských a čínských uchazečů v tendru.

Článek

V Senátu se bude jednat o nové pojistce proti rizikovým uchazečům v supertendru na rozšíření jaderné elektrárny na jihu Moravy. Opozice dlouhodobě prosazuje vyřazení ruských a čínských uchazečů.

Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht chce nově do zákona o zahraničních investorech, který právě projednává horní komora, zabudovat pro firmy ze zemí mimo EU investující v Česku povinnost mít bezpečnostní prověrku podle standardů NATO a Evropské unie.

Platila by podle něj i pro případné dodavatele pro Dukovany, kteří by se na zakázce podíleli v rámci konsorcií. Právě o variantě konsorcií se mluví jako o kompromisu, na kterém by se politici mohli začátkem příštího roku shodnout, aby se mohl tendr vypsat ještě před volbami.

„Vláda ve svém návrhu dostatečně nemyslela na prověřování společnostní vlastněných ze zahraničí, které budou zapojené do dodávek jaderného reaktoru. Můj návrh myslí i na to, aby se rizikové firmy nemohly na dostavbě podílet ani v rámci konsorcia společností,“ řekl Seznam Zprávám Wagenknecht.

Vlajka na propisce

Odborníci na bezpečnost, kteří varují před účastí rizikových zemí v dukovanském tendru, mají obavy i z varianty konsorcií, v nichž by se za „bezpečné země“ mohli skrýt uchazeči s autoritářským profilem.

„Nerozhoduje vlaječka na propisovací tužce, jíž se podepisuje smlouva, ale rozhoduje to, kdo by se stal dodavatelem jaderného ostrova,“ říká například šéf zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer. Jeho výbor v úterý také schválil stanovisko vyzývající vládu, aby Rusko a Čínu z tendru vynechala.

Fischer vítá Wagenknechtův návrh, byť ještě neměl v úterý jasno, zda pro něj zvedne ruku.

„Stavba nového jaderného reaktoru musí být v souladu s národní bezpečností a návrh pana kolegy vítám, určitě se zapojím do projednávání na plénu. Velmi vítám snahu rozklíčovat skutečné vlastníky podniků a také to, aby firmy měly nezbytné prověrky,“ řekl Seznam Zprávám Fischer.

Samotný zákon bez pirátského pozměňovacího návrhu říká, že zahraniční investoři musí prokázat, kdo je skutečně ovládá. A pokud tak neučiní, může vláda celý obchod zastavit.

Wagenknecht chce do návrhu ve středu protlačit také to, aby vláda povinně kontrolovala i společnosti, které by dodávaly důležité komponenty na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech – samy, nebo v konsorciu firem.

„Nově by Ministerstvo průmyslu a obchodu muselo požadovat nejenom vágně definované informace o vlastnické struktuře a skutečných majitelích, ale i konkrétní listiny,“ popisuje svůj návrh Wagenknecht.

Podrobným prověřením by musely projít také společnosti, které požádaly o licenci českou vládu, ale byly v posledních pěti letech zakoupeny novým zahraničním investorem.

Korupční riziko

Podle Milana Eibla, analytika Transparency International, je potřeba, aby se v tendru na dostavbu Dukovan koukalo přísnější optikou než na klasickou veřejnou zakázku. „V případě strategických projektů je riziko obcházení protikorupčních a bezpečnostních opatření řádově vyšší,“ napsal Seznam Zprávám Eibl.

„Bezpečnostní prověrku v rámci NATO chápu jako jednu z podpůrných záruk, že projekt bude realizován bez rizika ohrožení našeho či aliančních či unijních partnerů,“ doplnil.

Zákon, který ve třetím čtení schválili poslanci již v polovině listopadu, měl hladce projít i Senátem. Wagenknecht by pro svůj návrh potřeboval podporu ODS, ta ale váhá. Podle svých slov se obávají dalšího zdržení dukovanského tendru.

„Za sebe ještě nemám jasné stanovisko, návrh by zkomplikoval tendr na dostavbu Dukovan. Proto potřebuji znát odborné stanovisko expertů a na základě toho se rozhodnu já i náš klub,“ řekl Seznam Zprávám předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

„Spíše se zdržím hlasování, protože je to další berlička pro pana premiéra, aby odsunul tendr na Dukovany,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda bezpečnostního výboru Tomáš Jirsa (ODS).

Poslanecká sněmovna se zase po krátkém oddechovém čase vrátí v pátek k projednávání tzv. nízkouhlíkového zákona, známého jako lex Dukovany. Opozice vystupuje proti přizvání Rusů a Číňanů.

Reklama

Související témata:

Doporučované