Hlavní obsah

Ať Okamura ve Sněmovně čelí přímé demokracii. Co řekl o táboře v Letech, je sprosťárna, míní šéf Pirátů

Okamurova rétorika je srovnatelná s výroky z filmu Svět podle Daliborka, říká Bartoš.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Výroky Tomio Okamury jsou historicky problematické. Živí se na lidském neštěstí, hodnotí šéfa SPD předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Článek

Prohlášení předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie o koncentračním táboře v Letech u Písku rozbouřila českou politickou i mediální scénu. Lidovci chtějí Okamuru odvolat z funkce místopředsedy Sněmovny a padají i trestní oznámení.

„On je jako místopředseda zástupně chápán jako mluvčí Sněmovny. Je průšvih, když mluvčí Sněmovny poté, co takhle vystoupí, tak ještě věc bagatelizuje, že měl nějakou rýmu. V přímé demokracii politiky volíte a odvoláváte,“ naznačuje Bartoš, jak se Piráti postaví k návrhu sesadit předsedu SPD z místopředsednického křesla.

Okamura koncem ledna řekl, že protektorátní koncentrační tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za slova, že tábor nebyl oplocený. Řekl ale, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé se tam mohli volně pohybovat. Vyjádření odmítli pozůstalí po obětech, židovská obec i Muzeum romské kultury.

Bartoš v Osmičce kritizuje i formování vlády hnutí ANO. „Pohrůžka předčasnými volbami je tlak Andreje Babiše na voliče. On tvrdí, jak nikdo nejedná, ale u řady stran je jeho osoba v pozici premiéra jediný důvod, proč by do té vlády nešly,“ říká předseda Pirátů.

Ivan Bartoš o zvolení Miloše Zemana a „nechtěné“ roli ve filmu Prezident Blaník:

Slyším od Babiše, že jsme drzí. Kontroverzních návrhů se nebojíme, říká Bartoš ve 2. části Osmičky.Video: Seznam Zprávy

V druhé části Osmičky se Bartoš vrací také volbě prezidenta. „Atmosféra v duelu pan Zeman a pan Schwarzenberg byla ostřejší. I když ta poslední kampaň probíhala v daleko horší mediální i politické situaci.“

O čem ve středu předseda Pirátů jednal s neúspěšným prezidentským kandidátem Jiřím Drahošem? Proč má kvůli EET pocit, že ho prodavači považují za Babišova agenta? A považuje se stále za pankáče? Podívejte se také na druhou část rozhovoru.

Reklama

Doporučované