Hlavní obsah

Ať si proti nám hlasují, hodně ušetříme, pohrozil Trump před hlasováním Valného shromáždění OSN

Trump před čtvrtečním hlasováním Valného shromáždění OSN pohrozil státům, které se postaví proti USAVideo: AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump pohrozil finančním postihem zemím, které se proti Spojeným státům postaví při očekávaném čtvrtečním hlasování Valného shromáždění OSN. Řešit se bude otázka Jeruzaléma.

Článek

Zemím, které se na čtvrtečním hlasování Valného shromáždění OSN postaví proti USA, pohrozil americký prezident Donald Trump odstřižením od finančních prostředků. Hlasovat se bude o odsouzení Trumpova kroku uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele.

„Všechny tyto země si berou naše peníze a pak v Radě bezpečnosti hlasují proti nám, nebo proti nám možná budou hlasovat na Valném shromáždění. Berou si miliony dolarů, dokonce miliardy dolarů, a pak proti nám hlasují. Tu volbu budeme sledovat. Ať si proti nám hlasují. Hodně ušetříme,” řekl Trump.

Návrh rezoluce nezmiňuje výslovně USA, ale uvádí, že jakákoli rozhodnutí ohledně Jeruzaléma by měla být zrušena. Spojené státy proto budou pečlivě sledovat, jak budou které státy hlasovat.

„Prezident bude toto hlasování sledovat a požádal, abych informovala o těch, kdo budou hlasovat proti nám. Děkuji, že to berete v úvahu, neváhejte se obrátit na mne nebo na můj tým,“ napsala americká zástupkyně při OSN Nikki Haleyová v dopise, který rozeslala zástupcům členských zemí OSN. Očekává se, že většina jich rezoluci o odmítnutí Trumpova rozhodnutí podpoří.

USA už jedno rozhodnutí OSN vetovaly 

V Radě bezpečnosti OSN neprošla v pondělí kvůli americkému vetu rezoluce navržená Egyptem a Palestinou. Rezoluce případně přijatá Valným shromážděním nebude závazná.

Haleyová v úterý na Twitteru napsala, že po Spojených státech se stále chce, „aby dělaly a dávaly více”. „A když učiníme rozhodnutí a prosadíme vůli občanů o tom, kam umístíme své velvyslanectví, neočekáváme, že se proti nám postaví ti, jimž jsme pomohli,” napsala diplomatka.

Trump v prosinci vydal pokyn, aby ministerstvo zahraničí začalo připravovat přesun velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, což je v rozporu s praxí minulých administrativ a také s názorem většiny zemí. Status Jeruzaléma má vzejít z dohody o palestinské státnosti.

Uznat Jeruzalém byl promyšlený tah. Rabín Sidon hodnotí Trumpovo rozhodnutí, které pobouřilo muslimy.

Reklama

Doporučované