Hlavní obsah

Ať odstoupí, vyzývá Babiše opozice. ČSSD chce zůstat ve vládě

Foto: Seznam

Jan Hamáček nevidí důvod pro konec koalice.

Reklama

aktualizováno •

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve středu rozhodl, že kauza Čapí hnízdo bude pokračovat.

Článek

Opoziční politici se shodují v tom, že Andrej Babiš by měl odejít z funkce poté, co bylo obnoveno jeho stíhání v kauze Čapí hnízdo. Předseda ČSSD Jan Hamáček chce ve vládě s Babišem zůstat.

„Nevidím důvod k odchodu z vlády. Babišovy kauzy komplikují vládě práci. ANO je zodpovědné za to, koho nominuje na premiéra,“ uvedl Hamáček.

Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka se situace oproti předchozímu stavu příliš nezměnila. „Je to situace, ve které jsme byli. Budeme čekat na další výsledky,“ řekl Zaorálek.

Podle opozice už je nejvyšší čas, aby Babiš z vlády odešel. „Tak máme zase trestně stíhaného premiéra. Těch důvodů, proč by premiérem být neměl, už je opravdu hodně. Tohle je další navíc,“ uvedl Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle předsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové by každá standardní strana svého premiéra k odchodu vyzvala.

Podle šéfa ODS Petra Fialy je kombinace trestně stíhaného premiéra a aktuálního auditu Evropské komise ke střetu zájmů premiéra Babiše nepřijatelná. „Je to závažná zpráva, která má vliv na celou politickou scénu. Premiér Babiš by měl do vyřešení svých problémů odstoupit a nezatěžovat jimi Českou republiku,“ uvedl Fiala.

Babiš už dříve několikrát zopakoval, že rozhodně odstupovat nehodlá. „Pokud Andrej Babiš neodstoupí, tak budeme postupovat samozřejmě dál,“ dodal Petr Fiala na dotaz, zda ODS nezvažuje vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Koule u nohy české politiky

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan vyzval Babiše, aby se vyvaroval jakýchkoli útoků na státní zastupitelství. „Je třeba respektovat rozhodnutí vrchního státního zástupce Pavla Zemana,“ řekl Rakušan.

Vyjádřil také pochybnosti nad tím, zda Babiš zvládne v této chvíli vykonávat důležitou funkci premiéra.

„Andrej Babiš a jeho osobní problémy jsou pomyslnou koulí u nohy české politické kultury. Neprospívá to ničemu,“ reagoval předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Podle něj by v každé civilizované zemi premiér s těmito problémy odstoupil.

K odstoupení premiéra vyzval i předseda Pirátů.

V tuto chvíli není zcela jasné, zda bude potřeba Babiše znovu vydávat k trestnímu stíhání. „Podle nás to potřeba není. Je to obnovení již započatého trestního stíhání,“ řekl Rakušan s tím, že ale vyčká na výklad žalobců.

Vondráček: Stíhání bude znovu zastaveno

Případ Čapího hnízda spěje podle místopředsedy ANO Radka Vondráčka ke konečnému zastavení trestního stíhání premiéra, i když šéf žalobců zrušil usnesení o zastavení jeho stíhání.

„Spíše, jestli jsem to pochopil správně, jde o nějaké došetření bílých míst,“ uvedl. Vzhledem k dosavadní délce stíhání se mu to zdá diskutabilní. „Každopádně rozumím tomu, že státní zástupci a nejvyšší státní zástupce jsou pod obrovským tlakem a chtějí si tu jistotu pojistit o dalších 100 procent,“ dodal Vondráček.

Reklama

Doporučované