Hlavní obsah

„Ať už sopka přestane,“ modlí se na Kanárech. Láva ale proudí z další pukliny

Záběry rozrůstající se plochy tuhnoucí lávy.Video: AP

 

Reklama

Ulice v oblasti ostrova La Palma poblíž místa, kde začala v noci z úterý na středu téct láva, připomínají dny toho nejpřísnějšího pandemického lockdownu. Ostrov mezitím díky tuhnoucí lávě zvětšuje svou rozlohu.

Článek

„Současný lockdown se od toho pandemického liší ve dvou fundamentálních rozdílech: Ticho protínají hromové výbuchy a liduprázdné ulice zasypává popel,“ píší španělské noviny El País v reportáži z ostrova La Palma.

Mnozí z obyvatel vesnic a městeček blízkých místu, kde láva teče do moře, své domovy podle deníku dokonce raději na čas opouštějí, což je i případ Enriqua Ponse ze sousedství San Borondón spadající pod městečko Tazacorte. „Odjíždím, protože mrak s popelem stoupá výš a výš,“ řekl Pons novinářům, zatímco skládal věci do auta. Starosti mu prý dělají i výpary, které se vznáší z místa, kde láva pomalu tuhne v moři. Vyrazit se chystá do hlavního města Santa Cruz de la Palma na druhé straně ostrova.

Na místě naopak hodlá zůstat seniorka Antonia María Martínová, kterou novináři potkali v sousedství Marina Baja, kde ji viděli zametat chodník. Pryč se jí prý nechce, ale „prosí boha, aby sopka už konečně přestala“.

V pátek přišly další zemětřesení i nová puklina

Prozatím to ale nevypadá, že by Maríino přání bylo vyslyšeno. Sopka Cumbre Vieja během pátku vytvořila další puklinu, z níž se začala chrlit láva. Tentýž den okolím vulkánu také otřáslo hned několik zemětřesení o síle asi 3,5 stupně.

Puklinu natočil dron:

Puklina je už třetí ani ne za dva týdny od chvíle, kdy se sopka probudila. Očekává se, že nový proud lávy z ní steče do hlavního proudu, který je asi šest kilometrů dlouhý a končí v Atlantském oceánu.

Úřady lidem nadále doporučují zdržovat se co nejvíc doma a nosit roušky i brýle proti jemnému popílku. Koncentrace toxických plynů vznášejících se z moře po reakci s roztavenou horninou ale zatím podle vlády ostrova nedosahuje zdraví nebezpečných hodnot.

V moři se mezitím zvětšuje nová pevnina vytvořená chladnoucí lávou. Voda pod útesem, kde se láva poprvé dotkla mořské hladiny, je mělká, a tak je proces velmi rychlý.

Nová pevnina vzniká velmi rychle

Už během prvních 45 minut podle vědců ze španělského Institutu oceánografie se pod útesem vytvořil asi 50 metrů vysoký ostrov z nakupené žhavé horniny. Vědci úkaz pozorovali z lodě v bezpečné vzdálenosti a podařilo se jim zachytit i tento snímek, kde jsou vidět první momenty styku lávy s mořem:

Foto: Profimedia.cz

První kusy lávy padající do moře.

Velmi rychle se pak ale vysoký ostrůvek začal roztahovat do šířky a místo mělčiny pod útesem začala vznikat nová pevnina. Její rozlohu nejprve institut pro sopky na Kanárech (Involcan) ve čtvrtek večer odhadoval na 20 hektarů, což odpovídá ploše asi 25 fotbalových hřišť.

Jak dlouho bude vulkán Cumbre Vieja soptit, nikdo neví. Dnešní zemětřesení a nová puklina ale připomněly, že je stále velmi aktivní.

Reklama

Související témata:

Doporučované