Hlavní obsah

Ať v tom není sám: „ČSBS je pofiderní spolek adorující bývalé estébáky,“ lidé se zastávají poslance Jandy

Poslanec ODS Jakub Janda.

Reklama

Výrok poslance Jakuba Jandy na adresu Českého svazu bojovníků za svobodu bude řešit mandátový a imunitní výbor. Na internetu mezitím Jandovi řada lidí vyjádřila podporu.

Článek

Poslanec ODS Jakub Janda se ve středu na sociálních sítích dočkal podpory od řady lidí. Stalo se tak díky případu, kdy se ve Sněmovně opřel do Českého svazu bojovníků za svobodu. „Je (však) bytostně amorální, aby pofiderní spolek adoroval bývalé estébáky, konfidenty, komunistické policajty a jiné přisluhovače režimu, který se v tomto státě držel 40 let za pomocí vražd a sovětských tanků, z veřejných peněz,“ řekl Jakub Janda v říjnu ve Sněmovně.

Bývalý reprezentant ve skoku na lyžích těmito slovy reagoval na ocenění pro současného poslance Zdeňka Ondráčka, který v listopadu 1989 mlátil demonstranty. „Rozruch kolem ocenění poslance Zdeňka Ondráčka medailí ČSBS je nebývalý mediální lynč,“ komentoval Jandovo vyjádření předseda svazu Jaroslav Vodička.

Svaz na Jandu dokonce podal trestní oznámení, policie ho ale podle deníku Právo shodila ze stolu. Případem se nyní má zabývat sněmovní mandátový a imunitní výbor.

Někteří lidé situace využili na Twitteru k jasné podpoře poslance Občanské demokratické strany. „Neměli bychom ho v tom nechat samotného, takže: ČSBS je pofiderní spolek, adorující bývalé estébáky, konfidenty, komunistické policajty a jiné zaprodané přisluhovače komunistického režimu,“ napsal například bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek.

Reklama

Doporučované