Hlavní obsah

Babiš má taktiku zdechlého psa na stole, říká Bělobrádek

Většina stran si nepřeje předčasné volby.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Ještě nebyly vyčerpány všechny tři pokusy, které předpokládá ústava pro sestavení vlády, říká předseda ODS Petr Fiala.

Článek

Po krachu jednání mezi ANO a ČSSD předsedové sněmovních stran většinou navrhují, aby prezident pověřil jednáním o nové vládě někoho jiného než Andreje Babiše.

Předčasné volby, které jsou také ve hře, většinou považují za poslední možnost, jak situaci řešit.

„Uvědomme si, že ještě nebyly vyčerpány všechny tři pokusy, které předpokládá ústava pro sestavení vlády,“ řekl například předseda ODS Petr Fiala.

Politici si dále myslí, že nyní by prezident měl pověřit někoho jiného než Andreje Babiše, který se o sestavení vlády s důvěrou Sněmovny marně pokouší už od loňských říjnových voleb.

„Andrej Babiš a jeho tým dělá, že maká, a přitom těmito kroky činí opak a brzdí důležité zákony a práci ostatních,“ uvedl pro Seznam předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Podobně, ale ostřejšími výroky, hodnotí situaci Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL.

„Je to ostuda ANO a manažerské selhání premiéra v demisi. Jeho taktika zdechlého psa na stole, berte neberte, nezřízené osobní ambice, ješitnost, neschopnost sebereflexe a arogance má za důsledek půl roku bez vlády s důvěrou a permanentní krize,“ řekl.

Předseda komunistů Vojtěch Filip říká, že řešením situace jsou předčasné volby, ostatní předsedové tuto možnost připouštějí, ale považují ji zatím za krajní řešení.

„Předčasné volby vidím jako nejzazší mez. Nejsem příznivcem toho, aby pokaždé, když politici selžou ve vyjednávání, požadovali po voličích, aby znovu rozdali karty. Úkolem nás politiků je se dohodnout. Zajistit zemi stabilitu,“ napsal Seznamu v SMS zprávě šéf STAN Petr Gazdík.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil pak popisuje situaci, kdy by se jeho strana pro předčasné volby vyslovila. „Ve chvíli, kdy by se měla prodlužovat agonie, že není vláda s důvěrou, která nemůže pořádně vládnout, a je zde v zásadě období politické nestability, tak bychom byli pro předčasné volby,“ uvedl.

Reklama

Doporučované