Hlavní obsah

Atentátníkovi, který zabil tři české vojáky, bylo osmnáct. Podívejte se na zpovědi mladíků, které islamisti chystali do akce

V zemi, kde je polovina populace mladší 15 let, připadne zbraň často do ruky mladistvým i dětem.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na školách, které ovládají v Afghánistánu militantní skupiny, se už i malé děti učí, jak zacházet se zbraní, říká humanitární pracovník.

Článek

Atentátníkovi, který před několika týdny zabil tři české vojáky v Afghánistánu, bylo prý okolo 18 let. Hnutí Tálibán na sebevražedné útoky velmi často používá právě mladistvé nebo i děti. Podívejte se na rozhovory s několika afghánskými mladíky, kteří byli islamisty připravováni na podobný útok.

„Učili jsme se rok a půl islámské náboženské učení a měsíc a půl trénovali s výbušninami,” říká v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa jeden z mladíků, kterého afghánští vojáci zadrželi ještě před tím, než se mu podařilo odpálit výbušninu.

„Hlavním důvodem, proč jsou atentátníci tak mladí, je fakt, že afghánská populace je velmi mladá,” vysvětluje pracovník společnosti Člověk v tísni Jaroslav Petřík.

„Asi padesát procent Afghánců je mladších patnácti let. A dalším důvodem je to, že Tálibán a další ozbrojené afghánské skupiny mají na územích, která ovládají, vliv na to, co se učí afghánské děti ve školách. A na některých z nich učí malé děti dokonce i to, jak zacházet se zbraněmi nebo jak házet granátem,” dodává Petřík.

Reklama

Doporučované