Hlavní obsah

Atentáty, zničené kostely. Útoků na křesťany celosvětově přibývá, tvrdí organizace

Podívejte se na seznam zemí, kde jsou křesťané nejvíce pronásledováni.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Nezisková křesťanská organizace Open Doors zveřejnila seznam zemí, kde jsou křesťané nejvíc pronásledovaní. Podle jejích dat počty útoků na věřící za poslední čtyři roky stouply.

Článek

V souvislosti se dvěma nedávnými teroristickými útoky na koptské křesťany v egyptských městech Alexandrie a Tanta vytvořila americká nezisková organizace Open Doors seznam zemí, ve kterých jsou vyznavači tohoto náboženství nejvíc perzekvovaní.

Na první třech příčkách je Severní Korea, Somálsko a Afghánistán. Většina států s největším počtem násilných útoků na křesťany je na Blízkém východě. Egypt, kde minulý týden zemřelo 45 lidí, je na 21. místě.

Výzkum podle dat Open Doors také ukázal, že každý měsíc je kvůli víře v průměru zabito 322 křesťanů, zničeno je 214 domů vlastněných křesťany nebo kostelů. Zároveň organizace zaznamenává 772 projevů násilí měsíčně.

Podle křesťanských organizací je téměř 215 milionů věřících, z toho 100 milionů žijících v Asii, po celém světě utiskováno kvůli svému náboženskému přesvědčení. Od slovního napadání přes diskriminaci ve vzdělávání a zaměstnání až po znásilňování, věznění, fyzické mučení nebo smrt.

Podle organizace Open Doors je hlavním důvodem islámský extremismus. Open Doors například v období od listopadu 2015 do října 2016 zaznamenala útoky na 1 329 křesťanských kostelů v blízkovýchodních nebo převážně muslimských zemích.

Jen v Iráku ubylo křesťanského obyvatelstva od roku 2003 z 1,5 milionu na necelých 275 tisíc (především kvůli radikálům Islámského státu). Během několika let by toto číslo mohlo klesnout až na nulu.

Reklama

Doporučované