Hlavní obsah

Atéňané už vidí oheň z oken. Na pomoc mezitím vyrazili čeští hasiči

Foto: Profimedia.cz

Požáry na severu Atén vyhnaly v úterý z domova tisíce lidí. Oheň se zde dostal z lesa až do obytných oblastí.

Reklama

aktualizováno •

Záchranáři v Aténách varují, že pokud se dnes nepodaří dostat pod kontrolu požáry na severu města, bude to pro metropoli znamenat obrovský problém. Fotografie a videa z místa ukazují hrozivé záběry ničivého požáru.

Článek

V noci na dnešek ustal silný vítr, který plameny rozdmýchával, díky čemuž získali hasiči čas, aby se pokusili šíření ohně zastavit. „Pokud se nám dnes nepodaří požáry utlumit, budeme mít obrovský problém,“ řekl podle agentury DPA ráno ve veřejnoprávní televizi Vasilis Kokkalis, náměstek guvernéra regionu Attika, kde leží i Atény, odpovědný za civilní ochranu. Potvrdil také, že policie zadržela tři lidi podezřelé ze žhářství.

V Aténách je už několik dnů kvůli požárům silně znečištěné ovzduší, ze vzduchu se snáší popel. Úřady vyzvaly obyvatele města, aby neotevírali okna a nechodili ven. V příměstských oblastech už jsou plameny na dohled.

V pátek v souvislosti s požáry v okolí Atén zemřeli dva lidé. Mezi oběťmi je podle deníku The Guardian i osmatřicetiletý dobrovolný hasič, který zemřel v Aténách na následky zranění hlavy po pádu sloupu vysokého napětí.

Rozsáhlé požáry zuří také na druhém největším řeckém ostrově Euboia a poblíž Olympie a Sparty na Peloponéském poloostrově. Z ostrova musely bezpečností složky od čtvrtka evakuovat nejméně šest stovek lidí.

S evakuací z ostrova nakonec po mnohahodinovém vyjednávání s bezpečnostními složkami souhlasili i mniši z místního kláštera svatého Davida. Ostrov opustilo celkem dvanáct mnichů. Na sociálních sítích se následně šířily záběry hořícího ostrova pořízené z evakuačního trajektu.

V zasažených oblastech řeckým hasičům pomáhají jejich kolegové z Ukrajiny, Rumunska a Kypru. Vrtulníky tam poslala Francie, Švýcarsko a Chorvatsko. Na cestu do Řecka se v sobotu vydalo také 36 hasičů z ČR s 15 vozidly.

Nejprve se i s technikou hasiči ze Středočeského, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje přesunuli na shromaždiště v Podivíně na Břeclavsku, odkud dopoledne měl odjeli do Řecka. Na hasiče čeká trasa dlouhá přibližně 2000 kilometrů a to přes území Evropské unie.

Nasazeni budou v okolí Atén, předběžně se předpokládá, že budou přímo na místě zasahovat 10 dnů, další čtyři dny mají na cestu tam a zpět, uvedl Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje ve své tiskové zprávě.

Příčiny ničivých požárů Řecka jsou zatím stále předmětem vyšetřování. Velitel civilní obrany Nikos Hardalias uvedl, že v pátek byli v Aténách a ve středním a jižním Řecku zatčeni tři lidé pro podezření ze založení požárů.

Reklama

Související témata:

Doporučované