Hlavní obsah

Atletka Semenyaová neuspěla. Jestli chce závodit, musí na hormonální léčbu

Semenyaová je dvojnásobnou olympijskou vítězkou v běhu.Video: AP

 

Reklama

Atletky se zvýšenou hladinou testoteronu musí podstoupit hormonální léčbu pro jeho snížení. Pokud tak neučiní, mají zákaz závodit na tratích od 400 metrů po jednu míli (1,61 km).

Článek

Dvojnásobná olympijská vítězka Jihoafričanka Caster Semenyaová neuspěla s odvoláním proti novému pravidlu mezinárodní federace IAAF, které zakazuje atletkám se zvýšenou hladinou mužských hormonů závodit na tratích od 400 metrů po jednu míli, pokud nepodstoupí hormonální léčbu.

Sportovní arbitrážní soud (CAS) ve středu konstatoval, že toto pravidlo je potřeba k zajištění spravedlivé soutěže.

IAAF se rozhodla zavést kontroverzní pravidlo na základě odborné studie, podle níž mají atletky s odlišným sexuálním vývojem díky přirozeně vyšší hladině testosteronu výhodu ve srovnání s běžnou ženskou populací. Regule měla vstoupit v platnost již loni v listopadu, atletická federace ji ale odložila s tím, že vyčká na rozhodnutí arbitráže.

Olympijská šampionka z let 2012 a 2016 a trojnásobná mistryně světa v běhu na 800 metrů Semenyaová z JAR je nejznámější atletkou, na kterou nové pravidlo dopadá. Semenyaová nařízení CASu označila za „neférové". Chce prý běhat přirozeně tak, jak se narodila.

Samotný arbitrážní soud připustil, že pravidla pro atletky s odlišnostmi pohlavního vývoje (DSD) jsou do jisté míry diskriminační. Ale diskriminace je podle soudu v tomto případě nutná a smysluplná, aby chránila integritu atletek. Nová pravidla vstoupí v platnost 8. května.

Na rozhodnutí soudu reagují lidé na sociálních sítích z celého světa. Mezi nimi i bývalá česká tenistka Martina Navrátilová. Ta na svých stránkách odsoudila již původní verdikt soudu. Podle Navrátilové je rozsudek nefér k Semenyaové a principiálně špatný.

Často je v kontextu Semenyaové připomínán příklad Michaela Phelpse. Ten má podle vědeckých analýz vyjma dalších výhod delší rozpětí rukou, než je obvyklé, což lze brát jako výhodu při plavání. Nejen díky tomu bývá označován „jako hříčka přírody”.

Sama atletka Semenyaová na svém twitterovém účtu uvedla, že „někdy je lepší reagovat bez reakce”.

Reklama

Související témata:

Doporučované