Hlavní obsah

Atmosféra kavárny v kanceláři. Tak firma láká zaměstnance

Foto: Petr Andrlík

Takto vypadá zrekonstruovaný open space operátora T-Mobile na Chodově.

Reklama

Prostory budoucnosti, žádný sedací pořádek a příjemná atmosféra. I tak se dá mluvit o zbrusu nové sdílené kanceláři českého mobilního operátora T-Mobile. Na projektu spolupracoval s týmem designerů.

Článek

Rekonstrukce kanceláří přinesla české jedničce mezi operátory prostory, které běžnou kancelář rozhodně nepřipomínají. Podle informací firmy Capexus, která proměnu zrealizovala, proběhla rekonstrukce za plného provozu. Svůj projekt popsala takto: „Výsledkem je interiér, kde se myslelo nejen na komfort všech zaměstnanců díky důmyslnému zónování, ale také na využití přírodních prvků a barevných motivů vytvářejících příjemné pracovní prostředí.“

Zdá se, že zde se firma trefila. Faktem totiž je, že dobám, kdy zaměstnancům stačil coby zaměstnanecký benefit služební telefon, už dávno odzvonilo. Díky nízké míře nezaměstnanosti si dnešní potenciální zaměstnanec může doslova vybírat. Podle aktuálních dat připadá na jednu volnou pracovní pozici na českém trhu práce přibližně 0,6 zájemce o práci.

„Někteří lidé práci změní a jsou výrazně spokojenější, zároveň ale jich část padá do frustrace, protože mezitím vzrostlo jejich očekávání, například kvůli tomu, že spousta zaměstnanců kolem si polepšuje,“ vysvětluje aktuální situaci Tomáš Dombrovský, mluvčí firmy LCM, která se na trh práce zaměřuje.

Anketa

Jak moc jste ve svém zaměstnání spokojeni?
Vůbec ne (na 0–25 %)
21,7 %
Málo (na 26–50 %)
29,8 %
Celkem ano (na 51–75 %)
30,3 %
Rozhodně ano (na 76–100 %)
18,2 %
Celkem hlasovalo 4459 čtenářů.

To, že pro zaměstnance se prostor, ve kterém pracují, a zároveň flexibilita, s jakou v něm mohou pracovat, stává čím dál důležitější, svědčí průzkum české společnosti Jobs.cz. Jeho závěry potvrdil i analytik společnosti Akcenta.cz Miroslav Novák.

„Vzhledem k tomu, jaká je situace na pracovním trhu, zaměstnavatelé zkouší potenciální zaměstnance přilákat různými způsoby. To znamená, že kromě mzdy už zde vystupují jiné složky, například právě příjemné prostředí. Dá se pak mluvit o jistém předpokladu, díky kterému se na pracovišti bude zaměstnanec cítit příjemně a bezpečně. Zvyšuje se tím zároveň pravděpodobnost, že bude odvádět lepší práci, mít vyšší výkon a také tam bude raději chodit,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Kromě samotného interiéru jedné z největších českých kancelářských budov se měnil i styl práce. „Zaměstnanci nově získali možnost vybrat si, z jakého místa budou pracovat – ať už se jedná o formální místo u stolu, uzavřenou místnost s výškově nastavitelnými stoly, která se hodí pro klidnou práci, nebo pohodlnou sedačku v cafeterii. Právě flexibilita a přizpůsobivost je jedním z nejdůležitějších aspektů moderního funkčního pracoviště,“ říká o nově navržených prostorách architektka Erika Bohatá ze společnosti Capexus.

Nedostatek zaměstnanců je jednou z největších výzev pro podnikatele. „Nedostatek zaměstnanců podnik tlačí k efektivitě, nákupu strojů, zlepšení technologií, nutí je být efektivnější ve využívání lidských zdrojů,“ říká analytik Miroslav Novák. Jak dodává, z nízké míry nezaměstnanosti může nakonec těžit každý – zaměstnanci, stát a z pohledu výzvy ke zvýšení efektivity nakonec i zaměstnavatelé.

Rekonstrukce pokračuje

V současné době probíhá redesign dalších pater v budově T-Mobile a v průběhu roku 2021 bude v jednotném konceptu dokončena rekonstrukce celé budovy. „Fit-out centrály T-Mobile má za cíl vybudovat moderní prostředí podporující spolupráci, flexibilitu a agilitu. A je tak důležitým komponentem probíhající změny interní kultury,“ říká manažerka programu transformace společnosti T-Mobile Lenka Brody.

Všechna pracovní místa jsou sdílená a tento share desk systém přímo koresponduje s takzvanou clean desk policy – jakmile zaměstnanec na konci dne odchází, zůstává po něm čistý pracovní stůl.

Celá proměna se udála s cílem co nejmenšího dopadu na životní prostředí. Interní sdělení se místo dříve užívaných papírových plakátů promítají na LED obrazovky. V kuchyňkách je umístěn výrobník sody, díky čemuž se snižuje spotřeba plastových lahví, a v kancelářích nechybí koše na tříděný odpad.

Reklama

Související témata:

Doporučované