Hlavní obsah

Ceny potravin rostou. Kde jsou příčiny a kam až to může dojít

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Drahé suroviny i energie zdražuje potraviny.

Reklama

Článek

Tuzemská inflace dál dramaticky stoupá. V květnu dosáhla úrovně 16 procent, tedy jen o málo nižší, než jakou vykazují Ukrajina a Rusko, pohroužené do válečného konfliktu. Obzvlášť citelně se růst cen v tuzemských obchodech projevuje u potravin. Jak to dopadá na spotřebitele? A jak na výrobce?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Mouka o 65 procent, máslo o 52 procent, mléko o 42 procent, vejce o 34 procent a maso o 17 procent. Češi se nejen kvůli válce na Ukrajině a dopadům pandemie potýkají se zdražováním potravin.
  • „Očekávám, že budou posilovat privátní značky prodejen a bude větší snaha nakupovat v akcích,“ říká ekonomický redaktor Seznam Zpráv Filip Horáček.
  • A dodává, že ceny budou podle analytiků ještě stoupat. A to i proto, že firmám letos skončí fixní smlouvy na energie, a jejich náklady na výrobu se tak opět zvýší.

Češi dál bojují se zdražováním potravin. Například mouka je dražší o 65 procent, mléko o 42 procent a vejce o 34 procent. Ceny se podle ekonomické redaktora Seznam Zpráv Filipa Horáčka mění v podstatě každý týden. „A dá se očekávat, že ještě zrychlí,“ říká.

Do současné situace jsme se podle něj dostali kvůli „zřetězení“ několika problémů. Důvodem není jenom válka, která už více než čtvrt roku zmítá Ukrajinou. „Je tam určité dědictví covidu, to znamená vlivů třeba zaseklých námořních tras, které se projevují se zpožděním měsíců,“ vysvětluje Horáček.

K tomu se přidal růst cen energií, které začaly zdražovat na konci minulého roku, a také vlivy počasí, které ovlivnily ceny některých potravin, jako je třeba káva.

‚Zdražování se dotkne všech‘

„Částečně si myslím, že zvýšení cen bude vyvoláno i uměle, protože firmy i lidi se předzásobují,“ myslí si redaktor. Příkladem může být kuchař Filip Sajler ze společnosti Perfect Canteen, který naskladnil trvanlivé potraviny jako mouka nebo olej, nebo pekař Richard Kabát, který nakoupil do zásobníků naftu.

A právě pekárny mají podle Horáčka kvůli současné situaci „velké problémy“. „Jednak pece vytápějí plynem a mají obrovské výdaje za energie. Zároveň hodně zdražila mouka, a ta přitom tvoří až 70 procent ceny pečiva,“ varuje. A dodává, že některé pekárny nemají ani na výplaty.

Reportér Seznam Zpráv Filip Horáček.

Současné zdražování navíc může v některých odvětvích vytvořit na českém trhu monopol. Velké firmy by tak mohly začít skupovat ty menší, kterým docházejí peníze, i když v mezích, které nastavuje antimonopolní úřad.

Nejviditelnějším problémem je ale zásah do rozpočtů českých rodin. Podle Horáčka se současné zdražování dotkne všech, i když se jeho projevy mohou lišit. „Třeba na Moravě se šetří víc a v Karlovarském kraji a už i v Praze se začíná šetřit na ‚prémiovějších‘ produktech,“ popisuje.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli je možné, že někteří obchodníci zvyšují ceny zboží neadekvátně, a jaké kroky může vláda podnikat proti vysokým cenám potravin. Poslechněte si v přiloženém audiu.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv Filipa Horáčka, podcast Agenda (Seznam Zprávy), ČT24

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované