Hlavní obsah

Babiš vs. francouzská prokuratura. Přehledně s novinářem Le Monde

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Článek

Andrej Babiš a jeho podnikatelské aktivity jsou opět předmětem zkoumání úřadů, tentokrát těch francouzských. Babišův nákup nemovitosti na Azurovém pobřeží začala předběžně vyšetřovat francouzská finanční prokuratura kvůli podezření z daňového podvodu a praní špinavých peněz.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • O expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše se začala zajímat francouzská finanční prokuratura. Vyšetřuje, jestli při nákupu vil na jihu Francie postupoval v souladu s místními pravidly.
  • Podle reportéra deníku Le Monde Abdelhaka El Idrissiho v záznamech o nákupu chybí zmínka o společnosti na Britských panenských ostrovech, přes kterou šly peníze.
  • „Otázka tedy zní: co bylo účelem převodu peněz od společnosti na Britských panenských ostrovech firmě ve Spojených státech, která pak obratem převedla 15 milionů eur společnosti v Monaku, která tu nemovitost pořídila. A to je právě předmětem francouzského vyšetřování,“ říká Idrissi.

Francouzská Národní finanční prokuratura začala vyšetřovat Andreje Babiše pro podezření z daňového podvodu. Vyšetřovatelé se zabývají tím, jak Babiš získal vily v Mougins nedaleko Nice.

Transakce se na přetřes dostala loni na podzim, kdy se jméno tehdejšího českého premiéra objevilo v závěrech investigativního projektu Pandora Papers, na kterém se podílelo víc než 600 novinářů ze 100 zemí světa.

Šéfredaktorka serveru Investigace.cz Pavla Holcová, která na něm spolupracovala, tehdy mluvila o tom, že transakce proběhla „nesmírně složitým způsobem“ přes firmu v daňovém ráji. „Nese to jisté znaky praní peněz,“ zmínila. Babiš to popřel.

Nemovitosti Andreje Babiše na francouzské Riviéře:

Podle investigativního reportéra deníku Le Monde Abdelhaka El Idrissiho, který zprávu uveřejnil, ale Francii nevadí využívání offshorových společností.

„Mohl by být problém v tom, že francouzský berní úřad nebyl uvědomen o zapojení společnosti z Britských Panenských ostrovů, které se jmenuje Blakey Finance Ltd. A zdá se být zvláštní, že Andrej Babiš je konečným vlastníkem společností, které si navzájem převáděly peníze,“ popisuje.

15 milionů eur bez historie

Francouzská finanční prokuratura tedy podle něj řeší, proč Babiš převáděl peníze mezi Britskými Panenskými ostrovy, Spojenými státy americkými a Monakem. „Stále přitom nevíme, odkud se těch 15 milionů eur společnosti na Britských Panenských ostrovech vzalo. To je velmi důležitá otázka, kterou by vyšetřovatelé měli zodpovědět,“ říká.

Kauza Pandora Papers

  • Projekt Pandora Papers je založený na téměř 12 milionech dokumentů ze 14 právních kanceláří, spolupracovalo na něm přes 600 novinářů z více než stovky zemí světa.
  • Tvrdí, že v rámci projektu odhalili, jak mocní a bohatí využívají offshorové společnosti a netransparentní jurisdikce kvůli anonymitě a daňové optimalizaci.
  • V dokumentech se podle nich objevují jména zločinců, celebrit, politiků, fotbalistů, soudců i lidí z daňových úřadů z celého světa.

Vyšetřování podle něj probíhá už od února a „specializuje se na něj policejní oddělení na boj s korupcí a finančními a daňovými přečiny“.

V reakci na aktuální zahájení vyšetřování Andrej Babiš pro Českou tiskovou kancelář uvedl, že veškeré nákupy nemovitostí ve Francii proběhly v souladu se zákony a že žádné další detaily nezná. Informace má prý jen z médií.

V podcastu 5:59 se dozvíte, jak zásadní vývoj postup francouzských úřadů představuje, nebo jaký dopad měla odhalení z pátrání ve Francii. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČRo Radiožurnál, Televize Seznam

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované