Hlavní obsah

„Nutil mne, abych ho uspokojila.“ Sportovkyně popisují zneužití trenérem

Foto: Profimedia/Seznam Zprávy

Tréner, který byl odsouzený mimo jiné za znásilnění své chráněnkyně, trénuje dál. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Kickboxu věnovaly roky úsilí, energie a nadšení. Pobyt v tělocvičně jim přinesl úspěch, ale i těžké trauma. Dvě talentované sportovkyně zneužil reprezentační trenér Martin Zavoral. K činu se přiznal u soudu, který mu trenérskou práci s mládeží zakázal.

Jak ale zjistil reportér Seznam Zpráv Jan Novák, mladým svěřencům a svěřenkyním se odsouzený muž přesto dál věnuje. Jak je to možné? A jak to obě dívky vnímají?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Byla jsem v pasti, vybavuje si Tereza okamžiky, kdy ji sexuálně zneužil trenér kickboxu Martin Zavoral. Podobně otřesnou zkušenost s ním zažila i bývalá reprezentantka Petra. (Jména obou žen jsou změněna kvůli ochraně soukromí).
  • Tereza a Petra podle svých slov chtěly dosáhnout toho, aby kouč Zavoral nemohl ublížit dalším. Soud, u kterého trenér přiznal vinu, zakázal Martinu Zavoralovi práci s mládeží. Jak ale zjistil reportér Seznam Zpráv Jan Novák, kouč ve své tělocvičně dál s mladými lidmi pracuje.
  • Oslovení advokáti, kteří se věnují problematice sexuálního násilí, upozorňují, že podmínečné tresty za znásilnění jsou v Česku běžné.

Před několika měsíci padl rozsudek, který měl reprezentačního trenéra kickboxu Martina Zavorala za zneužívání svěřenkyň nejméně na pět let odstřihnout od trénování mladistvých. Soud ho za znásilnění, sexuální nátlak a ohrožení výchovy dítěte potrestal podmínkou. Na jeho profesním životě se toho ale mnoho nezměnilo.

Reportér Jan Novák v podcastu 5:59 popisuje nejen jeho příběh, ale přibližuje i vyprávění dvou mladých sportovkyň, jejichž svědectví ho nakonec dostalo přes soud. Zavoral je nutil třeba k tomu, aby mu posílaly intimní fotografie nebo aby ho uspokojovaly rukou.

Jedna z jeho svěřenkyň Petra se věnovala kickboxu od čtrnácti let, dařilo se jí vyhrávat tuzemské soutěže a postupně se v sedmnácti letech dostala až do české reprezentace. Nakonec se stala třeba i mistryní světa v kategorii juniorů. Po čtyřech letech se ale zhroutila a s kickboxem skončila. Důvodem bylo právě sexuální obtěžování.

Nejdříve si s ní psal přes sociální sítě a chtěl po ní fotografie ve spodním prádle. „Začal takovými narážkami typu, že správný reprezentant by měl mít kuráž, neměl by být srab. A měl by mít sebevědomí. A že to sebevědomí se ukáže tím, že ty fotky budu posílat. A pokud na to nemám, tak nemám na to být ani v reprezentaci,“ vzpomíná Petra.

Potom se jeho nátlak začal stupňovat. Petra musela přihlížet tomu, jak masturbuje, sahal jí do kalhotek a nutil ji, aby ho uspokojovala rukou. Nakonec mladé kickboxerce vyhrožoval, že pokud mu nevyhoví, vyhodí z reprezentace nejen ji, ale i jejího bratra.

Podobnou zkušenost popsala i další mladá sportovkyně Tereza. Té se Zavoral na začátku ptal, jestli už měla sex nebo ‚jak vypadá dole‘. „Vždycky to říkal přede všemi nahlas, takže to bylo takové ztrapnění, všichni se tomu smáli, takže jsem to ani nebrala v potaz jako, že to myslí vážně,“ popisuje.

U toho ale nezůstalo. Nátlak postupně gradoval, až se Tereza dostala do podobné situace jako Petra.

Díky čemu se nakonec Martin Zavoral dostal před soud? Jak bývalý reprezentační trenér reagoval na zjištění serveru Seznam Zprávy? A proč ho podle expertů soud potrestal pouze podmínkou? Poslechněte si v podcastu 5:59.

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované