Hlavní obsah

Bombardování Gazy: Izrael oslabil Islámský džihád, ale na jak dlouho?

Foto: Adel Hana, Seznam Zprávy, ČTK

Dým stoupající z obytné čtvrti v Gaze po zasažení izraelskou střelou.

Reklama

Článek

Tři dny násilí v palestinské Gaze a na izraelském území oživily obavy z opětovného rozdmýchání izraelsko-palestinského konfliktu. Při vojenské operaci izraelské armády, kterou podle vlády rozpohybovaly obavy z hrozícího útoku proti Izraeli, v Gaze zemřelo více než 40 Palestinců, včetně dětí. Co všechno násilná epizoda odhalila o stavu konfliktu na Blízkém východě?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • V pásmu Gazy se o víkendu opět rozhořel konflikt mezi Izraelem a militantní organizací Islámský džihád. Třídenní boje si vyžádaly více než 40 mrtvých.
  • Do konfliktu nevstoupil důležitý palestinský aktér: Hamás. Podle Pavla Novotného z Televize Seznam je totiž „v zásadě s tímto vývojem spokojen“. Přestože jde o menší hnutí, může pro Hamás být v některých aspektech konkurencí.
  • Krátká epizoda v Pásmu Gazy má ale i jiný význam. „Byl oslaben jeden z důležitých a hlasitých odpůrců mírového procesu,“ popisuje Novotný.

Mezi Izraelem a Islámským džihádem se odehrála další vlna konfliktů. Odstartovala v pátek, kdy Izrael zahájil raketové útoky na palestinskou Gazu. Izraelští představitelé tvrdí, že důvodem byla snaha odvrátit bezprostředně hrozící útok z Gazy směrem na izraelská území. Po třech dnech bojů obě strany uzavřely příměří.

Podle Pavla Novotného ze zahraniční redakce Televize Seznam, který se problematikou dlouhodobě zabývá, se ale současný konflikt s Islámským džihádem rozhořel ještě dříve. „Bylo to zhruba před půl rokem, kdy se tam začala organizovat velmi silná buňka Islámského džihádu, která spolupracovala s místními extremisty,“ popisuje.

Upozornění: Fotoreportáž obsahuje snímky, které mohou vyvolat silné znepokojení.

+8

Novotný podotýká, že organizace Islámský džihád je „de facto několik klanů, nebo také velkorodin“, které mají tisíc až dva tisíce členů.

„Je to organizace úplně jiného typu než Hamás. Je vlastně exkluzivní, dobře organizovaná a funguje v závětří a samozřejmě v ilegalitě,“ vysvětluje s tím, že i kvůli svému počtu jde o méně důležitého „chráněnce Íránu“.

‚Ohlušující ticho Hamásu‘

Během posledního konfliktu se Izraeli podařilo zabít elitní členy této organizace, to ale neznamená, že válka je u konce. Podle Novotného jde „o epizodu, která se bude opakovat“.

Podle expertů ale odhalila další důležitý dílek skládačky: napětí mezi Islámským džihádem a Hamásem na straně palestinského odporu. „Mohu-li být velmi cynický, tak to ticho, které zaznívá od představitelů hnutí Hamás, je opravdu ohlušující,“ myslí si Novotný.

Zahraniční redaktor Televize Seznam Pavel Novotný.

Hamás je totiž hlavním politickým i vojenským aktérem v pásmu Gazy. Přesto se podle Novotného nejspíš ke konfliktu nepřipojí. „Domnívám se, že mu to do jisté míry vyhovuje, protože Islámský džihád je jeho konkurence nejenom v politice domácí, ale především při oslovování zahraničních spojenců,“ myslí si.

Novotný upozorňuje, že přestože byl konflikt krátký, nepostrádá na zajímavosti. Izrael totiž zaútočil na organizaci podporovanou Íránem, který dlouhodobě vystupuje proti dohodám této země se Západem.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak se může tato epizoda promítnout do fungování hnutí Hamás a Islámský džihád, nebo díky čemu se nakonec podařilo dojednat příměří. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČRo Radiožurnál, youtubový kanál stanice Al Jazeera, youtubový kanál Associated Press, youtubový kanál NBCUniversal Archives, twitterový účet i24NEWS English

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované