Hlavní obsah

„Seděli na zlatém vejci.“ Podrobnosti v kauze úložišť jaderného odpadu

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Správa uchovává radioaktivní odpad v prozatímních uložištích.

Reklama

Článek

Plánování, koordinace a konspirace provázely podle policie kauzu zmanipulovaných zakázek, která otřásá úřadem spravujícím jaderná úložiště v Česku. Jak zjistily Seznam Zprávy, minimálně ve dvou případech se jeho ředitel měl snažit zakázky ohnout ve prospěch předem vybraných firem. Ve hře bylo až 125 milionů korun. Jak k ovlivňování v kauze Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) docházelo?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Nová zjištění v kauze v případu státní Správy uložišť radioaktivních odpadů. Dokument, který mají Seznam Zprávy k dispozici, potvrdil jména obviněných a odhalil manipulované zakázky.
  • „Policie skupinu viní ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, což je vlastně trestný čin, na jehož konci nemusí být žádný úplatek nebo předání peněz, to je už jenom to samotné ovlivňování procesu,” popisuje investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.
  • Podle šéfa Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiřího Mazánka je případ radioaktivních úložišť jedním ze tří největších v poslední době.

V kauze radioaktivních uložišť, kvůli které Národní centrála proti organizovanému zločinu obvinila jednu firmu a pět lidí, vyšly najevo další podrobnosti. Potvrdila se třeba jména lidí, které policie obvinila, a je tak jasné, jaké konkrétní zakázky podle policie úřad ovlivnil. Vyšetřovatelé proto skupinu podezírají ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

„Znamená to, že firma má třeba předem informace o tom, jak je ta zakázka nastavená, aby se mohla připravit. Nebo si může dokonce u úřadu vyjednat výhodné podmínky,“ popisuje investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

Vyplývá to podle něj z usnesení o zahájení trestního stíhání, které kriminalisté posílají všem obviněným a jejich advokátům.

Mezi obviněnými je třeba šéf správy Jan Prachař, podnikatel Lubomír Focko, obchodní ředitelka firmy SG Geotechnika Lucie Bohátková, která podle policistů získala zakázku na hydrologický výzkum, a další dva muže.

Ovlivněné tendry

V dokumentech, které má server Seznam Zprávy k dispozici, se zároveň píše, že policie začala případ prověřovat na popud exministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO).

Podle vyšetřovatelů za ním přišel pracovník výzkumného ústavu s tím, že mu jeden z dnes už obviněných mužů nabídl, aby se podílel na manipulování zakázek.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

V usnesení jsou popsané dvě zakázky, u kterých mělo dojít k ovlivňování. „Jedna se týkala hydrogeologického průzkumu v lokalitě, kde by jednou mohl být sklad vyhořelých jaderných paliv. A druhá soutěž se týkala zabezpečení a ochrany toho vyhořelého paliva z dukovanské jaderné elektrárny,“ vysvětluje Blažek.

V první z nich jde o 107 milionů korun, v další jmenované potom zhruba o 18 milionů korun.

Blažek také připomíná, že úřad má na starost vybudovat centrální uložiště jaderného odpadu v Česku, které má stát 100 miliard korun. Správa z toho zatím rozdělila 1,8 miliardy. „Je to zkrátka zlaté vejce státní správy. A je otázkou, jestli se tam něco takového nedělo už dříve, protože je to úřad, který disponuje velkými penězi, které má rozdělit,“ podotýká reportér.

V podcastu 5:59 se dozvíte, jakou roli měli v organizované skupině jednotliví obvinění, nebo jak se podnikateli Lubomíru Fockovi, který je původem ze Slovenska, podařilo infiltrovat do úřadu. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek:

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované