Hlavní obsah

Ideolog Dugin a jeho zabitá dcera: vzestup nového ruského nacionalismu

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Ruský ideolog Alexandr Dugin.

Reklama

Článek

Ukrajina odmítá ruské obvinění ze zorganizování pumového útoku, při kterém o víkendu nedaleko Moskvy zemřela Darja Duginová, dcera vlivného ideologa Alexandra Dugina. Co všechno se o pozadí případu ví? Kam Duginovy myšlenky Rusko směřovaly? A jak moc jsou součástí oficiální kremelské politiky?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Nad otázkou, kdo zabil ruskou komentátorku Darju Duginovou, zůstávají otazníky. Důležitější je ale to, k čemu její smrt využije ruský režim, upozorňuje reportér deníku Financial Times a pozorovatel ruské politiky Charles Clover.
  • Původním cílem atentátu mohl být otec zavražděné ženy. Novinář vysvětluje, že Alexandr Dugin je symbolem imperiálního uvažování ruského režimu, které vyústilo až v invazi na Ukrajinu.
  • Nacionalismus sloužil Vladimiru Putinovi jako nástroj kontroly, postupně mu ale sám podlehl, říká Clover. „Na téhle nacionalistické cestě je celé Rusko. A situace se dál zhoršuje.“

Podle ruské tajné služby FSB je už v případu jasno. Za útokem na Duginovou , jejíž pohřeb proběhl v úterý v Moskvě, prý měli stát ukrajinští zpravodajci. Dokonce zaznělo jméno údajné vykonavatelky: tou má být jistá žena z Ukrajiny, která Rusko po činu opustila.

„Nedovedu si představit, proč by Ukrajina nasazovala a riskovala zdroje k provedení atentátu v Moskvě,“ namítá americký reportér deníku Financial Times Charles Clover, jenž v Rusku řadu let působil. A napsal také knihu o vzestupu nového ruského nacionalismu (Black Wind, White Snow: Russia's New Nationalism).

Foto: Profimedia.cz

Lidé přicházejí na pohřeb Darji Duginové v Moskvě.

Právě u zrodu tohoto politického proudu stál otec zabité ženy, význačný autor a ideolog Alexandr Dugin. Spekuluje se o jeho vlivu na politiku Kremlu a o tom, že právě on byl skutečným cílem útoku. Podle Clovera ale nesedí označovat ho za „Putinův mozek“. Mezi ruským prezidentem a Duginem prý žádné aktivní přímé spojení neexistuje.

Duginův vliv je ale jinde. Jako jeden z prvních, už v 90. letech, totiž začal psát o nové imperiální identitě Ruska, tzv. eurasianismu. Myšlenka se časem stala populární v ruských bezpečnostních kruzích a poslední dobou Dugin dostával i větší prostor v médiích.

„Pomohl posunout národní povědomí (v Rusku). A to od stavu, v němž byl primárním zájmem ekonomický růst a blahobyt a kdy vlastenectví hrálo druhé housle, k dnešní situaci. Nyní stát víc než cokoli jiného zajímá, jak teritoriálně expandovat, pohltit své sousedy a obnovit Sovětský svaz,“ popisuje myšlenkový vliv ruského ideologa novinář Clover.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Reportér deníku Financial Times Charles Clover.

Poté, co se Vladimir Putin stal v roce 2012 opět ruským prezidentem, se Duginovy myšlenky začaly odrážet i v jeho politice, upozorňuje žurnalista. „Když Rusko poprvé napadlo Ukrajinu a obsadilo Krym, (…) bylo mi jasné, že je to součást Putinova nového nacionalistického programu.“

Co bude dál?

Změní teď něco na chování ruského režimu zabití Darji Duginové? Podle Clovera je možný scénář, ve kterém se z útoku stane záminka pro tvrdé politické represe. Variantou je pak i to, že Rusko rozšíří svou válku na Ukrajině o politický teror, třeba formou teroristických útoků v Kyjevě.

„Kreml se té vraždy snaží využít k tomu, aby vyvinul nátlak na Ukrajinu. A nacionalistické křídlo v ruské politice volá po odplatě a vybičovává veřejné mínění. Takže se zdá, že to povede k další radikalizaci už tak radikálních elementů mezi ruskými nacionalisty,“ dodává americký novinář.

Na jakých základech stojí Duginova ideologie, z níž čerpá i Kreml? Jak se stalo, že se nacionalismus vymkl Putinovi z rukou? A jak vnímat prohlášení, že za smrt Darji Duginové mohou ruští partyzáni? Podcast 5:59 si poslechněte v audiu v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla a David Kaiser

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, Český rozhlas Plus, ČT24, TV Nova, RT, Pervyj kanal, Twitter – BNO News, YouTube – The Telegraph, YT – DW на русском, YT – 60 minutes, YT – Study Channel dedicated to Prof. Alexander Dugin

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované