Hlavní obsah

Dost, už stačilo, říkají Zemanovi poradci. Jaké k tomu mohou mít důvody?

Foto: Seznam Zprávy, ČTK, Profimedia.cz

Z poradního týmu Miloše Zemana odešla polovina členů.

Reklama

Článek

Tým poradců prezidenta Miloše Zemana se rozpadl. Rovná polovina desetičlenného expertního týmu hlavy státu oznámila, že už ve svých funkcích nebude pokračovat. Jaké k tomu mohli mít teď, na sklonku druhého a posledního funkčního období prezidenta republiky, důvody?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Prezident Miloš Zeman přichází o své spolupracovníky. Necelý rok před koncem jeho volebního období ho opustila polovina poradního týmu.
  • Jako první svůj odchod oznámil šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. „Řekl bych, že důvodem je to, že snil o postu příštího guvernéra České národní banky,“ říká v 5:59 politický reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší.
  • V Zemanově týmu tak zůstávají jen ti nejvěrnější jako třeba kancléř Vratislav Mynář nebo poradce Martin Nejedlý. „Tahle nevěrohodná dvojice je mu nejblíž,“ podotýká komentátor.

Během obou volebních období, které Miloš Zeman strávil na Hradě, mu pomáhal tým odborníků a bývalých politiků. Scházeli se zhruba jednou měsíčně, většinou v sobotu v Lánech. Polovina desetičlenné skupiny ale teď Zemana opouští.

„Určitě by dávalo větší smysl zůstat a bylo by to férovější a pravdivější. Těžko věřit, že si po devíti letech všimli, jaký je Miloš Zeman, za jaké zájmy – to znamená v minulosti za ruské a čínské – tady bojuje, jaké má názory na různá témata,“ popisuje politický komentátor Seznam Zpráv a autor podcastu Vlevo dole Václav Dolejší.

První, kdo ohlásil odchod z poradního týmu, byl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Další byli prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, bývalý odborový předák a poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil a šéf Svazu měst a obcí František Lukl.

Odejít chce i bývalý předseda jedné z úřednických vlád a odcházející guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Ten ale své rozhodnutí ještě oficiálně neoznámil Kanceláři prezidenta. Ke konfliktu mezi nimi přitom podle Dolejšího došlo už před rokem a půl.

„Miloši Zemanovi před ostatními členy toho expertního týmu vytkl, že se nechává uchlácholit (expremiérem) Andrejem Babišem (ANO) a že mu opakovaně skáče na lep,“ vysvětluje komentátor.

‚Ti nejvěrnější‘

Zbývají mu tak podle Dolejšího už jen „ti nejvěrnější“. Patří mezi ně kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý, šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák a exministři za ANO Marie Benešová a Miroslav Toman. „Z těch už tu nálepku nikdo nesmaže,“ říká.

Foto: Seznam Zprávy

Politický komentátor a autor podcastu Vlevo dole Václav Dolejší

Dolejší zároveň připomíná, že od prezidenta se v poslední době odklonili i jeho vlastní voliči. V současnosti má podporu jen dvaceti procent Čechů.

„Čili Miloš Zeman skončí jako prezident, na něhož se nebude příliš hezky vzpomínat. Ale naopak bude se třeba říkat, kdo tam s ním byl a bude tím ten člověk nějak pošpiněný. Tak myslím, že se všichni snaží zachránit svoji kůži, dokud se to ještě dá,“ říká.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli do rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana může zasahovat i kancléř Vratislav Mynář a co ještě může Zeman do konce svého mandátu ovlivnit. Poslechněte si v audiu v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT, ČRo Radiožurnál, ČRo Plus

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované