Hlavní obsah

„Každý je nahraditelný, Josef Abrhám ne.“ Vzpomínka na noblesního herce

Foto: Seznam Zprávy

Herec Josef Abrhám.

Reklama

Článek

Ve věku 82 let zemřel v pondělí herec Josef Abrhám. Odešel necelý rok po úmrtí své manželky a celoživotní herecké partnerky Libuše Šafránkové. Josef Abrhám patřil k nejtalentovanějším a také nejpopulárnějším českým hercům, dokázal obsáhnout humorné i vážné polohy ve filmu i v divadle. Za jeho kariérou se ohlížíme ve zvláštním vydání podcastu 5:59.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Josef Abrhám byl známý svými rolemi v divadle i ve filmu. Zahrál si třeba knihkupce ve snímku Vrchní, prchni nebo Ichareva v inscenaci Činoherního klubu Hráči. „Byl naprosto mimořádný, protože to jeho herectví nebyla pouhá interpretace, bylo velmi tvůrčí,“ říká v podcastu 5:59 teatroložka Jana Machalická.
  • V 90. letech ale na divadelní prkna zanevřel a už zůstával jen před filmovou kamerou. Podle Machalické šlo o určitý druh „vyhoření“.
  • Další desetiletí ale neznamenala pro jeho kariéru úpadek, právě naopak. Třeba za ztvárnění policisty Prokopa v Šakalích létech dostal v roce 1993 Českého lva a před dvěma lety potom Cenu Thálie za celoživotní přínos.

Knihkupec z filmu Vrchní, prchni, divadelní teoretik ve snímku Jára Cimrman ležící, spící nebo třídní učitel v komedii Marečku, podejte mi pero. To jsou jen některé ze slavných rolí Josefa Abrháma. Pro jeho kariéru ale podle teatroložky, divadelní kritičky a vedoucí rubriky Kultura v Lidových novinách Jany Machalické bylo významnější jeho působení na divadelních prknech.

Po krátkém angažmá v Divadle na Vinohradech nakonec zakotvil v Činoherním klubu. „Činoherní klub, Divadlo Na Zábradlí, Divadlo za branou – tato tři divadla určovala divadelní tvorbu 2. poloviny 60. let. A myslím si, že toto období už se nikdy nezapakovalo a zůstává v dějinách českého divadla jedinečné, neopakovatelné,“ vysvětluje teatroložka.

Abrhámovi přinesla tato scéna třeba role pana Mulligana v Penzionu pro svobodné pány, poštmistra v Revizorovi a později i Ichareva v Hráčích. Po sametové revoluci ale dlouholeté angažmá opustil. „Říkal, že se tam tehdy už necítil, že buď byli ti jeho kolegové vyhozeni za normalizace nebo postupně zemřeli,“ říká Machalická.

‚Je nenahraditelný‘

Odešel do Národního divadla, ale ani tam nebyl podle divadelní kritičky spokojený. „Pak s (manželkou) Libuší (Šafránkovou) odešli úplně od divadla. Říkal, že ztratil motivaci pro divadlo, že už ho přestalo zajímat a že to byl určitý druh vyhoření. A skutečně od toho dvaadevadesátého on už vůbec nehrál,“ popisuje.

+6

Dál už se věnoval jen televizi a filmu. Zahrál si třeba v Šakalích létech, za které dostal i Českého lva, ve filmu Všichni moji blízcí nebo v Odcházení, které režíroval bývalý prezident Václav Havel.

Jeho kariéra ale podle Machalické v jednom zůstávala neměnná: dokázal vystihnout psychologii postav, které hrál. „Byl to herec jak stvořený pro charakterní role a zároveň měl něco jako takovou hravost. (…) Myslím, že jak se říká, že každý je nahraditelný, tak já bych řekla, že Josef Abrhám není nahraditelný.“

Ve speciálním vydání podcastu 5:59 si dozvíte, po kterých členech rodiny herec dost možná sdělil umělecké vlohy a připomenete si jeho nejznámější role. Více si poslechněte v audiu.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál – Host Lucie Výborné, ukázky z filmů Silvestr svobodného pána, Vrchní, prchni, Marečku, podejte mi pero, Jára Cimrman ležící, spící, Trhák, Kulový blesk, Svatební cesta do Jiljí, ukázky z divadelních her Penzion pro svobodné pány v inscenaci Činoherního klubu z roku 1965, Revizor v inscenaci Činoherního klubu z roku 1967, Hráči v inscenaci Činoherního klubu z roku 1984

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované