Hlavní obsah

Kroupa o lobbingu za sportovní dotace: Zvrácený a možná zločinný systém

Foto: Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Špičky české politiky i justice čelí otázkám ohledně kauzy sportovních dotací v éře někdejší ministryně školství Kateřiny Valachové (za ČSSD). Pátrání reportéra Seznam Zpráv Janka Kroupy odhalilo, že za přidělení konkrétních dotací lobboval v minulosti například lidovecký ministr Marian Jurečka nebo předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Co všechno se podařilo zjistit?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Reportér Janek Kroupa přinesl exkluzivní svědectví v kauze rozdělování sportovních dotací. Bývalá náměstkyně ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) Simona Kratochvílová tvrdí, že lobbovat za své zájmy za ní chodil třeba ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.
  • Výpověď exnáměstkyně politici i zástupci soudcovské obce hodnotí vlažně. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) ale Seznam Zprávám řekl, že ani dnes není spokojen s rozdělováním dotací, o které se stará Národní sportovní agentura.
  • A o transparentním rozdávání státních peněz má pochybnosti i Kroupa. „Bojím se, že to není možné změnit do doby, než ti, kteří chodí ovlivňovat, s tím prostě přestanou,“ popisuje novinář.

Simona Kratochvílová působila jako náměstkyně pro sport na ministerstvu školství a tělovýchovy v době, kdy mu šéfovala Kateřina Valachová (ČSSD). Před více než pěti lety ji společně s tehdejším předsedou fotbalové asociace Miroslavem Peltou a dalšími zadržela policie s podezřením, že ovlivňovala dotace pro české sportovce.

Soud nakonec nepravomocně odsoudil jen ji a Peltu. Až do tohoto rozhodnutí Kratochvílová odmítala popsat, jak manipulace s dotacemi probíhaly. A to nejen novinářům, na tyto otázky neodpovídala ani státnímu zástupci.

Svůj pohled na kauzu vylíčila až investigativnímu reportérovi Seznam Zpráv Janku Kroupovi. „Pochopila, že to mlčení a to, že nepopisuje, jak to bylo, jí opravdu nepomáhá,“ vysvětluje. Roli v tom, že nechtěla mluvit, podle reportéra hráli i Peltovi právníci, kteří ji uklidňovali, že do vězení nepůjde.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalá náměstkyně na ministerstvu školství Simona Kratochvílová.

Kroupa zároveň připomíná, že podcastová minisérie Služebná mocných, která na Seznam Zprávách vyšla v minulých dnech a nové skutečnosti mapuje, nerozporuje rozhodnutí soudu. „Ona nesporně vinna je, ale je vinna trochu jinak, než to soud popisuje. Vnímá ji jako hlavu systému, ale ona není někdo, kdo by něco vymýšlel,“ vysvětluje.

Rychetský, Jurečka a další

Kratochvílová v rozhovorech popsala, že pouze plnila úkoly, které jí zadala její nadřízená, tedy právě ministryně Kateřina Valachová. A setkávala se s lidmi, kteří podle ní chtěli získat protekci v získávání dotací.

Mezi ně patřili třeba i exministr zemědělství a současný ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, bývalý poslanec Pavel Kováčik (KSČM), poslanec Jaroslav Faltýnek (ANO) nebo předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Kauza Pelta a Kratochvílová v kostce

Bývalého předsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Peltu obžaloba viní ze čtyř různých trestných činů včetně podplacení a navedení ke zneužití pravomoci. Prvoinstanční soud poslal Peltu do vězení na šest let, odvolací soud verdikt zrušil. Městský soud posléze rozhodl znovu se stejným trestem.

Státní zástupce Ondřej Trčka tvrdí, že Pelta se přes další obviněnou, tehdejší náměstkyni ministerstva Simonu Kratochvílovou, jinak také svou milenku, dostával k zákulisním informacím o rozdělování dotací. Společně pak údajně proces ovlivňovali ve prospěch nejen FAČR, ale také lidí, s nimiž se Peltovi vyplatilo udržovat dobré vztahy. Kratochvílová má podle nepravomocného rozsudku strávit za mřížemi šest a půl roku.

Vedle Pelty a Kratochvílové se případ dotýká ještě advokáta a předsedy České unie sportu Miroslava Jansty, sekretáře České unie sportu Jana Boháče a exředitele ministerského Odboru sportu Zdeňka Břízy. Všechny tři prvoinstanční soud zprostil obžaloby.

Rychetský – stejně jako ostatní – schůzku s Valachovou přiznal a podle Kroupy se ani nebránil. „Jemu vlastně jako všem ostatním vůbec nejprve nedocházelo, že by to mohlo být jakkoliv problematické,“ popisuje Kroupa.

Setkání popřela jen exministryně školství. „Jako jediná chápe, že to není v pořádku,“ podotýká reportér. „Nikdo jiný z celé té plejády lidí, kteří se kolem toho motají, si není ochotný připustit, že když jdou za úředníkem a označí konkrétní dotační žádost, tak fakticky poskytnou velikou konkurenční výhodu oproti jiným žádostem,“ dodává.

Rozdělování dotací se díky vyšetřování tohoto případu v posledních pěti letech změnilo, místo resortu školství je nyní rozděluje Národní sportovní agentura.

Kroupa se ale nedomnívá, že by se tím problém vyřešil. „Vždycky se najdou lidi, kteří to budou dělat, ale musí alespoň vědět, že dělají něco blbě, jinak se ten princip po mém soudu změnit nemůže,“ vysvětluje.

V podcastu 5:59 se dozvíte, jakými důkazy Simona Kratochvílová podložila svá tvrzení, a jestli policie znovu bývalou náměstkyni pro sport vyslechne. Poslechněte si v přiloženém audiu.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT, ČRo, nahrávky Janka Kroupy, nahrávka Vojtěcha Gavriněva (Seznam Zprávy)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované