Hlavní obsah

„Pro STAN může být pražská verze kauzy Stoka fatální, dopadne to i na vládu“

Foto: Michal Sváček/Mafra/Profimedia, Seznam Zprávy

Ministr školství Petr Gazdík (druhý zleva), ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan (uprostřed) a exnáměstek Petr Hlubuček (vpravo).

Reklama

Článek

Hnutí STAN stíhá rána za ranou. Tou poslední je obvinění v tuto chvíli už bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka z účasti v organizované skupině, která měla ovládnout penězovody v pražském dopravním podniku. Kromě Hlubučka je obviněno dalších deset lidí, včetně lobbisty Michala Redla. Ovlivní policejní vyšetřování v kauze Dozimetr rozhodování voličů v podzimních komunálních volbách?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Kauza Dozimetr otřásla hnutím STAN. Policie obvinila z korupce 11 lidí včetně dnes už bývalého pražského radního Petra Hlubučka a lobbisty Michala Redla. „Jsme svědky poměrně velké politické tragédie,“ říká analytička Seznam Zpráv a moderátorka podcastu Ptám se já Marie Bastlová
  • „Hnutí STAN touhle kauzou oslabí. Oslabuje samo sebe, oslabuje svoji důvěryhodnost, ale samozřejmě částečně oslabuje i vládu,“ myslí si.
  • Strana je podle ní přesto opřena o mnohé výrazné regionální osobnosti, které ji v komunálních volbách podrží. Zátah by ale mohl ovlivnit hlasování v Praze.

V neděli zasáhla hnutí Starostové a nezávislí zpráva o nečekaném úmrtí Věslava Michalika a o tři dny později se muselo potýkat s obviněními bývalého pražského radního Petra Hlubučka.

Před několika měsíci navíc řešili případ svého europoslance Stanislava Polčáka a milionových provizí, které chtěl přijmout za odškodnění obcí u Vrbětic, nebo problémem se stipendiem bývalého poslance Jana Farského.

Foto: Praha.eu

Bývalý pražský náměstek Petr Hlubuček.

„Bavila jsem se s jedním politickým matadorem a ten velmi trefně řekl, že to vypadá, jako kdyby hnutí STAN provedlo něco opravdu strašného, za co teď přichází trest v podobě sedmi morových ran. Ty kauzy, které hnutí STAN stíhají jedna za druhou, jsou politicky velmi kruté,“ popisuje analytička Seznam Zpráv a moderátorka podcastu Ptám se já Marie Bastlová.

Poslední kauza ale – zdá se – narušila jejich „punc čistoty“ nejviditelněji. Ve středu si nejen pro Hlubučka, ale i lobbistu Michala Redla a devět dalších přišla Národní centrála proti organizovanému zločinu a obvinila je z korupce.

Krejčířův přítel v zákulisí

Bývalý spojenec odsouzeného Radovana Krejčíře Redl stál v zákulisí Starostů léta. Marie Bastlová před pěti lety zmapovala jeho propojení s tehdejším místopředsedou strany Polčákem nebo nynějším ministrem školství Petrem Gazdíkem.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Analytička a spoluautorka podcastu Ptám se já

„Polčák s ním konzultoval personální nominace do pražských firem. Byla to velmi zásadní informace o tom, jací lidé mohou stát v pozadí hnutí,“ říká Bastlová. Polčák musel vedení strany opustit, ale hnutí se od něj přesto neoprostilo.

Podle analytičky to nejspíš má jednoduché vysvětlení – na předních pozicích zůstávali lidé, se kterými se znal a vytvořil si s nimi pouto.

„Pokud by se ukázalo, že Michal Redl má vazby na STAN těsné, blízké, aktuální a aktivní, tak to může být pro hnutí naprosto fatální rána,“ vysvětluje analytička. Výsledky v komunálních volbách, které Česko čekají už v září, jim to podle ní přesto nejspíš nezkazí. Ty pražské by to ale ovlivnit mohlo.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli mohou Starostové a nezávislí kvůli kauze Dozimetr přijít i o vládní angažmá, nebo jak situace využije opozice a Piráti, se kterým se v poslední době hnutí často dostávalo do křížku? Poslechněte si v přiloženém audiu.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Podcast Ptám se já, ČRo Radiožurnál, ČT24, Televize Seznam

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované