Hlavní obsah

Orbán si vzal Ukrajinu jako rukojmí. „Vyrůst mu pomohli i čeští politici“

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán a český předseda vlády Petr Fiala. Archivní foto.

Reklama

Článek

Předsednictví Česka v Evropské unii jen krátce před finišem narazilo na dosud zřejmě největší překážku – finanční pomoc pro válkou zkoušenou Ukrajinu uvázla na odporu Maďarska. Nepodcenila česká vláda jednání s Budapeští? A jak teď někteří politici vládní ODS obhajují svou letitou náklonnost vůči Viktoru Orbánovi?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč Maďarsko v Evropské unii zablokovalo půjčku pro Ukrajinu na příští rok?
  • Udělalo české předsednictví vše pro to, aby návrh prošel?
  • A jak i někteří politici české ODS pomohli „přízraku Viktora Orbána“ vyrůst do současných rozměrů?

Osmnáct miliard od Evropské unie, v přepočtu asi 440 miliard korun. Půjčka, která měla podpořit fungování Ukrajiny na další rok. Například se z ní měli platit zdravotníci nebo dávky pro seniory a pořizovat nezbytnosti jako generátory. Finanční podpora EU je ale nyní v ohrožení.

Maďarsko zablokovalo schválení úvěru na příští rok s tím, že nechce, aby se Unie zadlužovala. A místo toho nabídlo, že Ukrajině pošle patřičnou část pomoci z vlastního rozpočtu. Podle některých evropských politických špiček jsou ale maďarské důvody „zástupné“.

Roli by podle zpravodajky Respektu, Aktuálně.cz a Hospodářských novin v Bruselu Kateřiny Šafaříkové spíše mohlo hrát to, že Maďarsko dlouhodobě čelí kritice za netransparentnost při rozdělování evropských fondů.

„(Maďarský premiér) Viktor Orbán – ačkoliv to takhle veřejně neformuloval – spojil souhlas s Ukrajinou s tím, že si vymůže postoj zbytku Evropské unie ve věcech týkajících se Maďarska. To se zatím nepodařilo, proto zablokoval peníze Ukrajině,“ vysvětluje. „Vzal Ukrajinu – a i zbytek Evropské unie – jako rukojmí svých zájmů a potřeb,“ dodává.

Co Česko podcenilo?

Jde o první výrazný neúspěch, který se udál během předsednictví České republiky. Podle Šafaříkové přitom nic nenasvědčuje tomu, že by čeští diplomaté vyjednávání podcenili.

„Například jsem mluvila s poradcem premiéra mimo jiné pro evropské záležitosti Tomášem Pojarem a ten mi potvrdil, že české předsednictví opakovaně kontaktovalo všechny relevantní hráče a mluvili s nimi všichni relevantní lidé, včetně premiéra (Orbána),“ popisuje.

Foto: ČTK/Pavlíček Luboš

Zpravodajka Respektu, Aktuálně.cz a Hospodářských novin v Bruselu Kateřina Šafaříková.

K současnému vývoji ale mohl přispět i jeden méně zjevný faktor. Někteří zástupci ODS, KDU-ČSL nebo hnutí ANO v časech před válkou na Ukrajině dlouhodobě přivírali oči před politikou Viktora Orbána a někteří – jako europoslanec Jan Zahradil (ODS) – i veřejně dávali najevo, že s některými jeho myšlenkami sympatizují.

Fiala vs. Orbán

Také současný český premiér Petr Fiala (ODS) s kritikou Orbánova režimu ještě nedávno šetřil.

Před loňskými parlamentními volbami, kdy došlo v Maďarsku ke schválení jednoho z „homofobních“ zákonů, například řekl, že není úkolem české politiky, aby jakkoli vychovávala Viktora Orbána. A v roce 2015 se jako jeden z prvních evropských politiků přijel vyfotit k plotu proti migrantům, který maďarská vláda nechala postavit.

Foto: ODS

Petr Fiala na archivní fotografii z roku 2015 na maďarsko-chorvatské hranici.

„Tato apologetika (obhajoba, pozn. red.), ten dlouhodobý trend vedl k tomu, že – a teď zdůrazňuju – nejen středoevropská, ale i část západoevropské politiky pomohly přízraku Viktora Orbána vyrůst do těch současných rozměrů,“ říká Šafaříková.

Jak se Česko se současnou situací jako předsednická země vypořádá, není zatím jasné. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ale chce hledat možnosti, jak peníze na Ukrajinu dostat.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli členové ODS cítí zodpovědnost za to, že je Viktor Orbán v pozici, ze které může Evropskou unii vydírat, a zda mohou dřívější vyjádření straníků i českého premiéra Fialy narušit jejich obraz na evropské úrovni. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Archiv novinářky Kateřiny Šafaříkové, ČT24, Český rozhlas Radiožurnál, European Council

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované