Hlavní obsah

„Není trest, není ani odstrašení.“ Novináři o odhalení vyzvědače

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý pracovník Ministerstva zahraničních věcí J. A., kterého česká kontrarozvědka označila za dlouhodobého informátora ruských tajných služeb.

Reklama

Článek

Česká kontrarozvědka odhalila pracovníka Ministerstva zahraničních věcí, který donášel ruským tajným službám. Přesto se před soudem zpovídat nebude. Reportéři Seznam Zpráv zmapovali příběh tohoto muže, který loni v tichosti skončil v české diplomacii. Jak je možné, že ho nečeká žádný trest?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak se reportérům Seznam Zpráv podařilo vypátrat muže, který vynášel informace do Ruska?
  • Proč mu nehrozí žádný trest?
  • A proč jsou politici ke změnám pravidel skeptičtí?

Vynášel ruským tajným službám, dnes žije na chalupě ve Středočeském kraji a věnuje se svým zálibám. Žádný trest mu nehrozí. Odešel do důchodu jako v určitém věku každý jiný zaměstnanec Ministerstva zahraničních věcí.

Nadšeného radioamatéra a bývalého radistu na českých ambasádách v Libyi či Etiopii vypátrali naši reportéři zhruba 60 kilometrů od Prahy. Zrovna řezal na cirkulárce. „Překvapilo mě, že si se mnou chtěl povídat. Dneska už si myslím, že to bylo proto, aby ze mě vytáhl, co všechno o něm vím,“ popisuje investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

Muž během zhruba patnáctiminutového hovoru odmítl, že by do Ruska pouštěl citlivé, nebo dokonce tajné informace. Prý nevěděl ani o tom, že ho vyšetřovala Bezpečnostní informační služba (BIS). „Říkal, že odešel normálně do důchodu v polovině července a nikdo mu nic neřekl o tom, že by měl provádět něco špatného,“ říká Blažek.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

Civilní kontrarozvědka přitom podle zdrojů Seznam Zpráv případ v tomto ohledu popsala jasně. Přes manželskou dvojici, kterou poznal při pracovním pobytu v Libyi, vynášel už od 90. let informace do Ruska. Jeden z nich byl totiž ruským rozvědčíkem.

Podle reportérky Seznam Zpráv Terezy Šídlové se ale zatím nepodařilo odhalit, jaké konkrétní zprávy se přes J. A. do ciziny dostaly.

„Krtek“ bez trestu

Proč i přes to všechno „krtek“ nedostane trest? Odhalila ho totiž BIS, která je sice přesvědčená, že bývalý radista vynášel tajné informace, ale vyšetřovat ho nemůže. A informace získané BIS podle zákona nesmí využívat ani policie.

„Podobné případy se zkrátka před soudy nedostanou,“ podotýká Blažek. A dodává, že Česko nemá zákony ani na to, kdyby třeba J. A. „jen“ mluvil o soukromí diplomatů, tedy o informacích, které jsou pouze citlivé, a nikoliv utajované. Pro cizí tajné služby přitom mohou být i tak velmi důležité.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportérka Seznam Zpráv Tereza Šídlová.

Právě to chce nyní Ministerstvo vnitra změnit. Civilní kontrarozvědka by díky plánované novele mohla ve vybraných závažných případech předat informace policii, a ta by poté mohla konat. Zatímco zástupci policie i bezpečnostních služeb tuto změnu podporují, mezi politiky se názory různí a hrozí, že návrh neschválí.

„Když se začne mluvit o tom, že by důkazy tajných služeb byly součástí trestních řízení, je to zejména ODS, která vyvolá protitlak a vykazuje jistý odpor,“ vysvětluje Šídlová.

Podle reportérů se obecně politici bojí, že by v budoucnu mohla Bezpečnostní informační služba předávat policii i další informace a existuje tu potenciál pro zneužití moci. „Ale když není trest, není pak ani odstrašení,“ upozorňuje Šídlová. I kdyby se ale zákon do budoucna změnil, krtek J. A. už podle ní „v důchodu příliš rušen nebude“.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč se Seznam Zprávy rozhodly neuvádět celé jméno radisty, který měl podle BIS vynášet utajované informace, kteří politici mají výhrady k posilování pravomocí tajných služeb nebo jak tyto kauzy řeší v jiných zemích. Poslechněte si celý díl v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Matouš Hrdina, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas - Radiožurnál, CNN Prima NEWS

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované