Hlavní obsah

Příběh „obrovské náhody“? Kolem Redlovy nesvéprávnosti se vznášejí otazníky

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podnikatel Michal Redl obviněný v kauze Dozimetr. Archivní foto.

Reklama

Článek

Nová odhalení zesilují pochybnosti o rozhodnutí soudu, který před lety omezil svéprávnost Michala Redla. Podnikatel je nyní obviněný v kauze Dozimetr a policie ho označuje za organizátora kriminální skupiny, která vytahovala peníze z dopravního podniku v Praze a dalších společností. Co ukázalo pátrání reportéra Seznam Zpráv?

Co v dnešní epizodě také uslyšíte

  • Proč soudkyně Vlasta Chaloupková uznala podnikatele Michala Redla jako částečně nesvéprávného?
  • Jak se čtrnáct let starým případem souvisí její manžel Bedřich Chaloupka?
  • A proč o osudu Redla, který celý život žil a pracoval ve Zlíně, rozhodoval soud v Plzni?

Díky rozhodnutí o částečné nesvéprávnosti se Michal Redl – dnes obviněný v kauze Dozimetr – před čtrnácti lety vyhnul soudu, který by ho jako spolupracovníka Radovana Krejčíře mohl poslat do vězení. Dosud se příliš nevědělo o tom, za jakých okolností rozhodnutí získal. Seznam Zprávám se ale podařilo poodhalit některá pozoruhodná spojení.

Zjednodušeně: soudkyně Vlasta Chaloupková, která tehdy o Redlově svéprávnosti rozhodovala, je manželkou muže, který působil jako správce konkurzní podstaty ve firmě Technology Leasing. Právě z ní podle policie pomáhal Redl jako jeden z bílých koní vyvádět desítky milionů korun pro Krejčíře.

Foto: Seznam Zprávy

Vztahy kolem Michala Redla a jeho plzeňských osudů.

Vyšetřování Redla ale nejdříve v roce 2007 zastavila státní zástupkyně, podle které nebyl schopný kvůli duševní poruše vnímat trestní řízení. „Tehdy to nevzbudilo žádný velký ohlas, protože pan Redl byl skoro nikdo, při vší úctě,“ popisuje investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

Státní zástupkyně rozhodovala na základě dvou posudků, které si nechala vypracovat policie. A ty dokládaly, že Redl trpí hlubokými depresemi. „Tvrdí, že neměla pochybnosti,“ říká Blažek.

Nesvéprávnost jako pojistka

O rok později se to stejné opakovalo v Plzni se soudkyní Chaloupkovou, která o Redlově případu rozhodovala jen proto, že si podnikatel těsně před procesem bez zjevných důvodů změnil trvalé bydliště ze Zlína do Plzně.

Chaloupková opět rozhodovala na základě dvou posudků. Není ale jasné, zda šlo o zjištění stejných znalců jako v případě zastavení stíhání. Každopádně nakonec svéprávnost Redlovi omezila. I ona došla k názoru, že trpí psychickou poruchou. Podle rozsudku třeba začal posílat nepřiměřeně velké dary na nejrůznější nadace, protože cítil „fiktivní pocit viny“.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

„Vnímám rozhodnutí o omezení svéprávnosti jako pojistku. Pan Redl se v roce 2007 dozvěděl, že jeho trestní stíhání se přerušuje, dokud se jeho stav nezlepší. A jako bonus dostal v roce 2008 rozhodnutí, že má omezenou svéprávnost, tedy takové rozšíření ochrany před trestním stíháním,“ vysvětluje Blažek.

Manželé Chaloupkovi si prý ale žádné spojitosti nejsou vědomi a Bedřich Chaloupka dokonce označil propojení za „obrovskou náhodu“.

Přesto podle Blažka tento příběh zesiluje podezření, že Redlova nesvéprávnost byla jen hra. Nejdůležitější ale v tomto ohledu zůstává, jak Redla popisuje policie, která ho kvůli kauze Dozimetr dva roky sledovala. „Kriminalisté ho vidí jako jednoho z organizátorů té korupce, div ne dokonce hlavu celé chobotnice. (…) To, jak působil, zavdává silné pochybnosti o tom, že se jedná o člověka nesvéprávného,“ říká Blažek.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč ve čtrnáct let starém případu případu figuruje jméno podnikatele Miloslava Kužílka, který je známým právě Bedřicha Chaloupky, a proč soud letos na podzim rozhodnutí o Redlově nesvéprávnosti zrušil. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Televize Seznam, ČT24, TV Nova, CNN Prima NEWS, Český rozhlas Radiožurnál, Vláda České republiky

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované