Hlavní obsah

České školství a ukrajinské děti: „Ministerstvo strčilo hlavu do písku“

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

České školy v letošním roce čeká další výzva: musí se vypořádat s přetlakem dětí z Ukrajiny. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

V pondělí definitivně začal školní rok všem žákům základních a středních škol. V lavicích se letos potkávají české děti s ukrajinskými školáky, kteří do České republiky uprchli před válkou. Někde se vzdělávací ústavy pokouší o integraci ukrajinských dětí do běžných tříd, jinde volí čistě ukrajinské třídy, dokonce i celá patra škol. Proč integrace, kterou si ministerstvo školství vytklo za cíl, vázne? A jaké další výzvy české školství letos čekají?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Začal nový školní rok. Ty minulé ovlivnila pandemie, teď se školy musí vypořádat s ukrajinskými studenty. Některé se povedlo umístit do kolektivů s dětmi z Česka, jinde ale musely vzniknout ‚ukrajinské‘ třídy. Experti mají obavy ze začlenění žáků z Ukrajiny do společnosti.
  • Nejsložitější je situace v Praze. „Vznikají tam čistě ukrajinské adaptační skupiny, protože už není kam žáky dávat,“ říká reportér Seznam Zpráv Josef Mačí. Pro některé ukrajinské děti místo ve školách dokonce nezbylo.
  • „Ministerstvo školství strčilo hlavu do písku a drží si palce, že to nějak přežijeme, ale to funguje jenom někdy a určitě jenom omezený čas,“ myslí si Mačí.

Ruská invaze na Ukrajinu, válka, která způsobila příliv uprchlíků do zemí, včetně Česka. Do českých škol míří zhruba 70 tisíc ukrajinských dětí. Jejich přesné počty ale nejsou známé. A právě to může být podle Josefa Mačího, redaktora Seznam Zpráv zabývajícího se školstvím, největší problém.

„Může se to zdát k Ukrajině trošku příkré, že jim vlastně ukradneme budoucnost, ale my si jako společnost nemůžeme dovolit tady nechat skupinu, která bude úplně vyčleněná z české společnosti,“ popisuje Mačí.

V některých městech se ukrajinské děti podařilo začlenit do už existujících tříd s dětmi z Česka. Jinde ale musely vzniknout vyčleněné třídy, kvůli kterým bude pro školáky těžší začlenit se.

Jak vypadal první školní den v jedné ze škol v Kolíně? Prohlédněte si v galerii:

Na nouzové řešení například přistoupila střední škola v Kolíně, která pro 215 žáků z Ukrajiny vyčlenila jedno patro. „Učitelé zmiňovali, že to může být problém. Nebudou nuceni spolu mluvit česky, protože se dorozumí ukrajinsky. Nebudou mít důvod, aby si to komplikovali,“ vysvětluje reportér.

Ve městě jsou ale i za normálních okolností vyčerpané kapacity základních a středních škol, a tak podle místních nebyla jiná možnost.

Někteří se do škol nedostali

Obavy podle Mačího mají i rodiče dětí. „Bojí se, aby se ty děti začlenily co nejrychleji do české společnosti a aby se naučily česky. Někteří naopak chtějí, aby si zachovaly ukrajinskou identitu,“ popisuje.

Školy totiž nezvládnou s žáky procvičovat i jejich rodný jazyk. Jak už ale zmiňoval ministr školství Vladimír Balaš (STAN), děti budou moct navštěvovat sobotní ukrajinské školy.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Josef Mačí.

Situace se ale liší podle velikosti obcí. Mačí připomíná, že do většiny malých obcí nebo i okresních měst přišel jen omezený počet uprchlíků, a školy tak nemají problém je začlenit. Problematičtější je situace ve větších městech, nejspecifičtější pak v Praze.

„Žáků, kteří se v Praze nedostali do škol, mohou být stovky. Během podzimu se budou ‚hledat‘, aby se přihlásili k povinné školní docházce,“ říká reportér.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak situaci s přetlakem ukrajinských dětí řeší Praha nebo jak chce Česko začlenit středoškolské studenty z Ukrajiny, kteří už povinně do škol chodit nemusí. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: soukromý archiv Josefa Mačího, ČT24

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované