Hlavní obsah

V odlehlém koutě EU, kam se nesmí, probíhá ekologická i humanitární pohroma

Foto: Profimedia.cz

Plot na polsko běloruské hranici

Reklama

Článek

Na polsko-běloruské hranici dokončují dělníci stavbu téměř 190 kilometrů dlouhého plotu. Má zamezit Běloruskem řízené migraci lidí z Blízkého východu a Afriky přes polské hranice do Evropské unie. Plot vede i skrz Bělověžský prales – z přírodního hlediska mimořádně důležitou oblast. Jak to ovlivní tamní životní prostředí? A jak migraci?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Polsko dokončuje stavbu bariéry, která má zabránit migraci z běloruského území. Svoji úlohu ale podle reportéra Seznam Zpráv Filipa Harzera neplní. Uprchlíky za jejich cestou do Evropy maximálně zpomalí
  • Samotné překonání bariéry nic neznamená. Polští pohraničníci migranty vozí zpět k hranici a vytlačují je do Běloruska. V Polsku jde o legální praxi.
  • Plot může nenávratně ovlivnit ekosystém v Bělověžském pralese, překonat ho nedokáží třeba vzácní rysové. „Hrozí, že vyhynou, pokud tam ta bariéra bude stát dlouho,“ říká reportér.

Před pěti lety polská vláda v Bělověžském pralese kácela smrkové dřevo navzdory nelibosti organizace UNESCO i evropského soudního dvora. Teď se opět o posledním z původních evropských lesů, do jehož částí lidé nesmějí, začíná diskutovat. Polsko se totiž rozhodlo, že skrz něj nechá postavit zábranu proti uprchlíkům z Blízkého východu a Afriky.

„Říkají tomu plot, ale je to něco mezi plotem a zdí. Staví velkou bariéru, která bude skoro190 km dlouhá a má mít 5,5 metru na výšku a taky metr hluboké betonové základy,“ popisuje reportér Seznam Zpráv Filip Harzer, který se věnuje především státům střední Evropy.

„Zároveň je z ocelových lamel, které jsou 12 cm široké a navíc jsou nahoře kotouče žiletkového drátu, čili je to skutečně neprostupná bariéra,“ dodává.

+19

Uprchlíci se přes ni navíc dokážou dostat. Podle Harzera migranti plot podkopávají, nebo naopak přelézají. Vyloučit nelze ani pomoc těžké techniky z běloruské strany. Stačí neoznačený traktor, který kus plotu poničí.

„Ty lidi to pravděpodobně nezastaví, určitě je to zpomalí. Ovšem polská vláda říká, že tahle stavba je prostě nevyhnutelná a že tím řeší tu hybridní válku, kterou rozpoutal proti Polsku Lukašenko a zároveň Putin,“ říká reportér, který několik dní v oblasti strávil.

Rozpory vyvolávají i samotné stavební práce v podmáčených oblastech pralesa. Aby plot mohli postavit, musí dělníci vybudovat i patřičnou infrastrukturu. Vysouší mokřady a staví silnice. Z těžko přístupné přírodní oblasti se stává dopravně snadno obslužná krajina a to i pro případný vpád nepřátelské armády.

Zábrana pro zvířata

Zeď bude podle místních odborníků na životní prostředí překážkou hlavně pro zvířata, která v pralese žijí. Dříve se přitom dokázala s podobnou bariérou na hranicích vypořádat. „Je tam opravdu starý plot, ještě z doby Sovětského svazu, kde jsou díry, je to takové obyčejné pletivo. Pro zvířata není nepřekonatelné podhrabou ho, prosmýknou se dírou,“ popisuje Harzer.

Reportér Filip Harzer.

Nově stavěná bariéra nicméně může mít nedozírné následky například pro místní populaci rysů.

„Na polské straně je ten prales menší a je jich tam méně, a když se nebudou stýkat s populací na běloruské straně, tak je ohrožují nemoci, ale i genetická onemocnění a hrozí to, že vyhynou,“ vysvětluje Harzer. I další zvířata jako zubři nebo jeleni ale nejsou schopna tak velkou bariéru překonat.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, co se děje s uprchlíky poté, co překonají plot mezi Polskem a Běloruskem nebo jak se pravděpodobně bude situace v této oblasti vyvíjet v dalších měsících. Poslechněte si audio na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv Filipa Harzera, ČRo Radiožurnál, ČRo Plus, BBC, Radio Bialstok, NBC News, youtubeový kanál potsatnews.pl, youtubeový kanál Rudolf Robak de BZZZ

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované