Hlavní obsah

Potíže ministra Blažka. Zlepšuje justici, nebo chrání sebe a přátele?

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek a premiér Petr Fiala (oba ODS). Foto ze září 2021.

Reklama

Článek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) čelí výtkám z nitra české justice, podle nichž překračuje mantinely své funkce. Navíc prý může být ve střetu zájmů kvůli dění kolem kauzy, ve které ho prověřuje policie. Jak Blažek vysvětluje své kroky v čele úřadu? A jak silná je jeho pozice ve vládě a v ODS?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Kontroverze kolem ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) nejsou nové. Kritika mířila už na jeho vstup do vlády, připomíná reportérka Hospodářských novin Adéla Jelínková.
  • Blažek odmítá, že by kolem něj existovala „kauza“. Podle Jelínkové ale podezření vyplývají ze svědeckých výpovědí a policie je „v intenzivní fázi prověřování“.
  • Situace zřejmě příliš neznepokojuje ani premiéra, ani další vládní politiky. „Ukazuje to sílu ministra Blažka jako hybatele nějakého vnitřního dění v politice,“ říká novinářka.

Na Pavla Blažka míří kritika ze dvou směrů: Podle Soudcovské unie prý nevhodně z pozice ministra hodnotil rozhodování brněnského soudce Aleše Novotného. A zároveň je ve sporu se státními žalobci kvůli reformě, kterou podle něj potřebuje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Jak rozruchu v justici rozumět? „Pavel Blažek čelí kritice už v podstatě od začátku, kdy se jeho jméno objevilo mezi kandidáty na post ministra spravedlnosti,“ podotýká reportérka Hospodářských novin Adéla Jelínková. Upozorňuje, že policie Blažka prověřuje kvůli možné manipulaci s brněnským městským majetkem.

Podle Blažka kauza neexistuje, novinářka to vyvrací

Sám ministr se opakovaně vyjádřil, že prověřování policie je formalita a že žádnou „kauzu“ nemá. Podle Jelínkové to ale není pravda – a to přesto, že činnost policistů zatím nevyústila v žádné obvinění. „Ta podezření, která vůči němu policie má, jsou extrémně závažná,“ říká novinářka, která také s kolegou Lukášem Valáškem ve věci provádí vlastní investigaci.

A právě za situace, kdy se o Blažka už delší dobu zajímá policie, přišly některé jeho kontroverzní kroky.

V případě soudce Novotného se Blažek rozhodl nejmenovat ho místopředsedou Krajského soudu v Brně. Podle Soudcovské unie ale svůj krok dostatečně nevysvětlil. A novinářka Jelínková zdůrazňuje i to, že by to byl právě tento soud, u kterého by kauza kolem Blažka skončila, pokud by dospěla až k obžalobě.

Kauza je ale momentálně ve fázi prověřování a činnost policistů dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Tedy ten samý úřad, kolem něhož vypukl druhý aktuální spor.

V červenci totiž Blažek oznámil, že zastupitelství pracuje špatně a že jsou nutné změny. Problémy vidí v efektivitě jeho fungování i hospodaření. Ministr svá rozhodnutí zdůvodnil s odkazem na analýzy a odmítá, že by sledoval osobní zájmy.

Jelínková se ke zmíněným analýzám snažila dostat, resort spravedlnosti ale žádné dokumenty nevydal – buď prý byly podané jen ústně, nebo dokonce vůbec neexistují.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Reportérka Hospodářských novin Adéla Jelínková.

Celkově je podle reportérky Hospodářských novin s podivem, že i když tu existují „extrémně silná“ podezření, kontroverze kolem ministra Blažka neřeší kromě premiéra Petra Fialy (ODS) ani koaliční partneři ve vládě. „Mám dojem, že to chtějí vysedět,“ dodává Jelínková.

Z čeho může plynout politická odolnost Pavla Blažka? Co o jeho případu ukazuje investigativní pátrání novinářky Jelínkové? A jak se na kauzu dívají experti na otázky střetu zájmů a transparentnosti?

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Terén Kristiny Cirokové – Seznam Zprávy, Český rozhlas Plus, Český rozhlas Radiožurnál, Otázky Václava Moravce – ČT24, TV Nova, CNN Prima News

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované