Hlavní obsah

Ujgurské „převýchovné“ tábory: Když jeden obrázek vydá za tisíc slov

Foto: xinjiangpolicefiles.org

Fotografie z uniklého souboru dat o utlačování Ujgurů v Číně.

Reklama

Článek

Soubory z počítačů čínské policie přinesly nové důkazy o rozsáhlém porušování práv Ujgurů v provincii Sin-ťiang. Co únik odhaluje o osudech lidí zadržovaných v detenčních táborech? A obstojí v jeho světle dosavadní reakce světa na tvrdý postup čínského režimu?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Světová média zveřejnila tisíce fotografií a dalších dokumentů, které ukazují fungování detenčních táborů pro Ujgury v Číně.
  • Jde o „naprosto přelomové nové důkazy“, říká antropolog Adrian Zenz, který složky získal ještě před novináři a pomohl je zveřejnit.
  • Podle Zenze materiál může posloužit pro mezinárodní vyšetřování. Změnit by ale mohl i způsob, jakým svět reaguje na pronásledování Ujgurů.

Říká se, že jeden obrázek vydá za tisíce slov. „A opravdu to tak je,“ zdůrazňuje německý antropolog Adrian Zenz, který se zabývá internačními tábory v čínské provincii Sin-ťiang a v současné době působí v Nadaci pro pomník obětem komunismu (VOCMF) ve Washingtonu.

Právě na Zenze se anonymně obrátili lidé, kteří získali objemný soubor dat ze systémů čínské policie – a snad prý dokonce i z počítačů uvnitř táborů. Poté, co se expertovi podařilo ověřit jeho pravost, dostal se na světlo světa materiál známý jako Policejní složky ze Sin-ťiangu (Xinjiang Police Files).

Co balík obsahuje? Dokumenty z nejvyšších pater čínské vlády, policejní instrukce nebo různé tabulky. A také tisíce fotografií.

„Je to naprostý přelom, pokud jde o to, jak ta zvěrstva ze Sin-ťiangu komunikovat směrem k lidem, k politikům, ale především k širšímu publiku,“ poukazuje německý expert na sílu obrázků. Veřejnost si tak může procházet třeba záběry z policejních manévrů v táboře, ale i fotografie zadržovaných Ujgurů.

+3

Význam materiálu nespočívá jen v tom, že pronásledování Ujgurů v Sin-ťiangu díky němu získalo konkrétní tváře a jména. Podle Zenze dokumenty usvědčují také konkrétní vysoce postavené úředníky a politiky, včetně čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

„Desetkrát větší než dřív“

Uniklé složky pocházejí z období do prosince 2018. Neproměnila se tedy od té doby v Ujgurské autonomní oblasti situace?

Některé tábory zřejmě byly zrušeny. „Další ale stále fungují. A mnoho zařízení s vyšším stupněm ostrahy, jako jsou detenční centra, se naopak ještě zvětšilo: jsou třikrát, pětkrát, sedmkrát, někdy i desetkrát větší než dřív,“ říká Zenz.

Foto: U.S. Mission Geneva/Eric Bridiers

Antropolog Adrian Zenz.

Vláda v Pekingu na nejnovější obvinění reaguje tak jako dosud a odmítá, že by v Sin-ťiangu docházelo k systematickému porušování lidských práv. Naopak přístup západních zemí by se ale podle některých náznaků posunout mohl.

„Ale proč jsme museli čekat na takový tlak? Proč reagujeme až teď, po takové době? Je to tak frustrující!“ dodává antropolog Zenz.

Jak se německému expertovi podařilo ověřit pravost uniklých dokumentů? A nebojí se odvety čínských úřadů kvůli své práci? Podcast 5:59 s Adrianem Zenzem si poslechněte v audiu v úvodu článku.

Tvůrci a zdroje

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek, Barbora Sochorová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Televize Seznam, ČT24, YouTube - BBC News, YT - Fox News

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované