Hlavní obsah

Stav souboje o Hrad: Babiš bude chtít odplatu, koalice Spolu řeší dilema

Foto: Seznam Zprávy

Možní kandidáti na prezidenta České republiky.

Reklama

Článek

Vládní koalice Spolu má dnes oznámit, zda vyšle do boje o Pražský hrad svého prezidentského kandidáta, nebo jestli např. podpoří někoho ze stávajících uchazečů. To vše poté, kdy koalice uspěla výrazně lépe než opozice ve volbách do Senátu. Jak se výsledek může promítnout právě do kampaně před prezidentskými volbami? Co prozradil boj o senátní křesla o náladách voličů? A bude kandidovat Andrej Babiš?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak by to mohlo být s prezidentskou kandidaturou Andreje Babiše, jehož hnutí ANO v druhém kole senátních voleb propadlo.
  • Jak se z výsledků posledního volebního víkendu může pro prezidentskou volbu poučit koalice Spolu. A koho nejspíš představí jako svého kandidáta.
  • Zda nakonec nebude pro společenskou náladu lepší, kdyby post prezidenta získala levice.

„Myslím, že mohlo jít o test, zda má Andrej Babiš v druhém kole prezidentské volby šanci uspět,“ říká o vyhroceném senátním duelu v Jihlavě politický reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší, který je také spoluautorem podcastu Vlevo dole.

Kandidátku ANO Janu Nagyovou, obžalovanou v kauze Čapí hnízdo, v Jihlavě v druhém kole voleb porazil stávající předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS). A to i přesto, že se v kampani Jany Nagyové velmi angažoval jak Babiš, tak i další členové ANO.

Podle Dolejšího ale prohraný jihlavský souboj určitě neznamená, že by předseda hnutí ANO v případě postupu do druhého kola prezidentské volby neměl žádnou šanci. „Andrej Babiš je podobný typ politika jako Miloš Zeman, dokáže své příznivce nakonec zvednout. Ale vždycky jenom k těm opravdu důležitým volbám, kdy o něco jde,“ myslí si novinář.

Zatímco se hnutí ANO nepodařilo zmobilizovat voliče při druhém kole senátních voleb, u těch prezidentských by se to podle něj už podařit mohlo.

Foto: Seznam Zprávy

Politický reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší.

(Ne)potvrzení kandidáti

Sám Babiš svoji kandidaturu zatím odmítá komentovat. Avizoval, že se vyjádří na konci října. Na brífinku po oznámení výsledků druhého kola senátních voleb řekl, že je otázka, zda vůbec hnutí ANO do boje o Hrad svého kandidáta vyšle.

„Mně přijde, že se Andrej Babiš posouvá k těm stranám a k těm lidem, které vidíme na Václaváku (na protivládních demonstracích na Václavském náměstí, pozn. red.), k těm antisystémovým. Vycházím třeba z toho, že když je teď u soudu, tak dopředu říká, že to je na objednávku ‚polistopadového kartelu‘, zpochybňuje základní fungování právního státu,“ popisuje předvolební rétoriku předsedy hnutí ANO novinář Dolejší.

Kromě zatím nepotvrzeného kandidáta Babiše se v průzkumech objevují také jména Petra Pavla nebo Danuše Nerudové. „Trochu se jim přibližuje odborář Josef Středula. A docela v těch průzkumech vylézá nahoru, trochu překvapivě, Marek Hilšer, kterého si přejí, bych řekl, mladší lidé z větších měst a liberálové,“ popisuje Dolejší.

Foto: Seznam Zprávy

Zleva: Pavel Fischer, Josef Středula, Petr Pavel, Danuše Nerudová a Marek Hilšer. Kandidáti na prezidenta republiky.

Černý kůň koalice Spolu?

Svého kandidáta na post prezidenta republiky by v úterý měla představit i koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. A podle novináře stojí před dilematem.

„Vidí, že Petr Pavel a Danuše Nerudová oslovují drtivou většinu jejich voličů. Takže mají dilema, jestli do toho ještě někoho házet, anebo říct svým voličům: Volte pana Pavla a my skousneme jeho komunistickou a vojenskou minulost, nebo: Volte Danuši Nerudovou a my skousneme, že je až moc liberální.“

Lidovci ústy svého předsedy Mariana Jurečky už zmínili Pavla Fischera, který na post prezidenta kandidoval v minulých volbách. Současný senátor v pondělí potvrdil, že se v následujících týdnech chystá kandidaturu oznámit.

„Ale je tam to ohromné riziko, že se ten tábor rozbije. Já myslím, že jestli senátní volby něco vládní pětikoalici ukázaly, tak to, že musí postavit ve dvoukolových volbách jednoho společného kandidáta,“ popisuje Dolejší.

„Skoro bych řekl, že i Danuše Nerudová a Petr Pavel je moc, že se mezi sebou mohou vytlouct. A pak Andrej Babiš nebo někdo za hnutí ANO bude mít ve finálovém kole nějakého snadnějšího soupeře,“ uzavírá politický reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší.

V podcastu 5:59 se také dozvíte v čem všem si je Andrej Babiš podobný s Milošem Zemanem nebo proč je Václav Dolejší skeptický ke kurzům prezidentských kandidátů, které vypisují sázkové kanceláře. Poslechněte si audio na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Barbora Sochorová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, CNN Prima NEWS – Partie Terezie Tománkové, CNN Prima NEWS – Co na to premiér, iDNES.tv, Reflex – Prostor X, YouTube – ANO

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované