Hlavní obsah

Ego a sebevědomí na rozdávání. Čím Watzke z Xixoio uhranul investory

Foto: Jam Mihaliček, Seznam Zprávy

Zakladatele a majitele firmy Xixoio Richarda Watzkeho policie nakrátko zadržela. Snímek z roku 2021.

Reklama

Článek

Český byznysový svět je na nohou. Rozruch způsobila kauza firmy Xixoio, která slibovala internetovou revoluci, ale skončila v hledáčku policie kvůli možnému podvodu. O jak důležitý příběh v rámci tuzemského finančnictví jde? A máme už jasněji o tom, jestli je Xixoio přelomový projekt, nebo spíše další z podvodů na vylákání peněz?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaké otazníky od počátku budí podnikání společnosti Xixoio, která svou okázalou mediální kampaní zaujala i mimo vody internetu.
  • Proč se kriminalisté domnívají, že projekt firmy Xixoio byl jen nástrojem k vytahání peněz od investorů. Vodítko poskytují policejní dokumenty.
  • Co může kauza znamenat pro budoucnost finančních startupů a inovací v Česku.

Policejní akce přišla přesně před týdnem. Členové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý 29. listopadu prohledali několik nemovitostí, zajistili majetek zhruba za 50 milionů korun a dvě osoby zadrželi.

Seznam Zprávy následně zjistily, že šlo o zakladatele a majitele firmy Xixoio Richarda Watzkeho a šéfa představenstva Henryho Ertnera. O den později už byla dvojice na svobodě a policisté dosud nikoho neobvinili. Vyšetřování nicméně dál probíhá.

Proč si ale získala pozornost právě razie kolem firmy s poněkud tajuplným názvem?

„Xixoiu se podařilo silně opanovat veřejný prostor, například prostřednictvím masivní reklamní kampaně,“ uvádí v podcastu 5:59 reportér SZ Byznys Daniel Novák. Firmu zviditelnila třeba i aktivita vlivného investora Radovana Vávry.

Foto: Dan Novák

Veřejný mítink firmy Xixoio v Liberci. Na pódiu její majitel Richard Watzke. Únor 2022.

Už krátce po svém založení Xixoio v roce 2018 upoutalo pozornost i „bombastickou konferencí“ ve Slovanském domě. Novák připomíná, že na akci nechyběly známé osobnosti jako tehdejší viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl nebo bývalý šéf České spořitelny Pavel Kysilka. A novinář upozorňuje i na postavu samotného majitele firmy Xixoio Richarda Watzkeho. Ten se několik dní po razii obrátil na investory a podezření z podvodu odmítl.

Každopádně podle Nováka jde v případě Watzkeho o člověka s velkým charismatem – a patrně také s velkým egem. „Zhruba před deseti lety, když ještě obchodoval s realitami, vydával časopis, který se jmenoval ‚Richard Watzke‘. Je také držitelem ochranné známky ‚Richard Watzke since 1971‘ (Richard Watzke od roku 1971, pozn. redakce), což je rok, kdy se narodil.“

Investoři vydaní napospas?

Společnost Xixoio se snažila nalákat na v Česku dosud poměrně neznámou věc – investice do tzv. tokenů. Firmám pak nabízela jejich tokenizaci. „Jde o vytvoření jakési digitální burzy, kam si budou firmy chodit pro kapitál,“ vysvětluje reportér Novák. Podle něj je ale problematické, že v tuzemsku nad touto oblastí chybí jakýkoliv dohled regulátora.

Xixoio je navíc stále finanční startup. Ty sice podle Nováka „hodně věcí posouvají dopředu“ tím, že je dělají jinak než třeba banky, zároveň je ale riziko, že se projekt nepovede, je tu větší než u etablovaných firem. Novinář Novák by proto předpokládal, že Xixoio nebude hledat kapitál u běžných občanů, ale spíše u specializovaných fondů, které umějí pracovat s rizikem.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Společnost Xixoio jakákoliv pochybení odmítá.

Pochybnosti podle reportéra budí i další okolnosti. „(Xixoio) tvrdí, že peníze investorů jsou v bezpečí díky uložení jejich tokenů na tzv. blockchain, což je jakási digitální účetní kniha. Je to ale blockchain, který si Xixoio naprogramovalo samo,“ upozorňuje Novák.

Což znamená, že pokud firma blockchain vypne, bude konec i s účetní knihou. Navíc obchodní podmínky společnosti Xixoio jsou prý nastavené tak, že je otázka, jestli by vůbec klienti mohli požadovat své peníze zpátky.

Právě obchodní podmínky byly jednou z indicií, které zkoumala i policie. „Detektivové přišli na to, že podmínky společnosti výrazně znevýhodňovaly nabyvatele tokenů,“ říká investigativní reportérka Seznam Zpráv Adéla Jelínková, která se dostala k policejním dokumentům. Ty ukazují také na přesvědčení vyšetřovatelů, že rostoucí hodnota tokenů, tak jak ji prezentovalo Xixoio, byla jen virtuální.

Foto: Barbora Sochorová, Seznam Zprávy

Reportéři Seznam Zpráv Adéla Jelínková a Daniel Novák.

„Podle policistů bylo jediným cílem projektu (společnosti Xixoio) nalákat co nejvíce peněz od investorů. A ty peníze poté využít k vlastní spotřebě nebo udržet v chodu nějaké ‚letadlo‘ (nelegální pyramidové schéma, pozn. redakce). (…) Od roku 2019, co to policie dokázala zmapovat, Richard Watzke se svými spolupracovníky vylákal podle policie od investorů půl miliardy korun,“ přibližuje Jelínková.

Její kolega Novák připomíná, že policejní vyšetřování je stále na začátku. Xixoio a představitelé firmy navíc odmítají, že by jednali protiprávně. Co si tedy zatím z kauzy vzít?

Podle reportéra případ ukazuje, že jsou tady „vysoce rizikové investice, do kterých by se asi běžný člověk bez znalostí a zkušeností pouštět neměl. (…) Pokud ale výsledkem bude, že se lidé stanou obezřetnější při tom, kam dávají svoje peníze, tak ten výsledek vlastně asi nebude špatně.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte více o historii majitele firmy Xixoio Richarda Watzkeho nebo o tom, jak vypadal jeho místy vyhrocený rozhovor s reportérem Danielem Novákem, který se ho loni ptal na otazníky kolem firmy. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Archiv reportérů Seznam Zpráv Adély Jelínkové a Daniela Nováka, Reflex – Prostor X, YouTube – XIXOIO_europe, Twitter – Richard Watzke

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované