Hlavní obsah

Smutný příběh české levice

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Šéf hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš na tiskové konferenci k povolebním výsledkům.

Reklama

Článek

V českých městech a obcích se naplno rozběhla povolební jednání o tom, kdo povede radnice a magistráty. Mezi politiky se mezitím rozhořel boj o interpretaci výsledků komunálních voleb, ve kterých se všechny strany cítí jako vítězové a nikdo jako poražený. Co jsme se skrze ně tedy dozvěděli o rozložení politických sil v Česku?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Političtí komentátoři z podcastu Vlevo dole Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší, šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík a další vybírají nejzajímavější okamžiky voleb.
  • Politolog Tomáš Lebeda vysvětluje, proč se lidé v Česku stále častěji přiklánějí k ANO nebo SPD, které přinejmenším na celostátní úrovni tíhnou k populismu.
  • A odpovídá na to, jestli je možné po komunálních volbách vyvodit, jak voliči hodnotí dosavadní řízení vládní pětikoalice.

Po sečtení všech hlasů v komunálních volbách si o sobě všechny strany myslí, že zvítězily. Nebo to alespoň tvrdí jejich lídři.

Podle politologa z Univerzity Palackého Tomáše Lebedy se ale v hlasování, které má rozhodnout o městských zastupitelstvech, těžko hledá celostátní vítěz. V každém městě a vesnici se řeší rozdílné problémy. A navíc neplatí, že každý volič má jeden hlas.

„Když sčítáme všechny platné hlasy pro jednotlivé strany napříč celou Českou republikou, tak nám výsledek neřekne nic. Jen do velkého magistrátu má v Praze volič 65 hlasů, na malých dědinkách je to pět nebo sedm hlasů. To je nesouměřitelné,“ vysvětluje Lebeda.

Můžeme ale posoudit, kdo si polepšil a kdo ztratil. Slavit v tomto ohledu může zejména ANO a SPD. „U koalice Spolu je vidět, že ztrácí, ale na druhou stranu neztrácí tolik, kolik by možná v takto těžkých ekonomických podmínkách ztrácet mohla,“ popisuje. „Větší neúspěch“ si podle něj hlavně kvůli kauze Dozimetr může připsat hnutí STAN, které se sice dostalo do pražského zastupitelstva, ale nebýt zmíněné kauzy, mohlo by podle Lebedy pomýšlet na mnohem lepší výsledek než necelých 8 % hlasů.

Smutný příběh levice

Ještě smutnější příběh nicméně zažívá česká levice. Sociální demokraté i komunisté nedokázali v komunálních volbách výrazněji zabodovat.

„Zatím se zdá, že hnutí ANO dále úspěšně vysává voliče ČSSD a možná dokonce i částečně KSČM, podobně jako SPD vysává voliče KSČM, a další propad těchto dvou stran vede k posilování těch subjektů, tedy ANO a SPD,“ říká Lebeda.

Foto: Seznam Zprávy

Politolog Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého.

A ačkoli v menších městech to nemusí platit, na celostátní úrovni je ANO podle politologa populistickou stranou. Lebeda dokonce zmiňuje, že v některých proslovech šéf hnutí Andrej Babiš naplňuje i definici autoritářského populismu. „Je to velmi nebezpečný trend,“ varuje.

Demokratická levice by se podle Lebedy mohla na politickou scénu vrátit až poté, co ji opustí Andrej Babiš. „Zmizí zakladatel, který je důvodem toho, proč lidé dnes tu stranu volí. Ta strana pravděpodobně přežije, ale bude prostor pro standardnější soutěž.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli je o komunálních volbách možné mluvit jako o „referendu o vládě“, nebo jak zásadně do přemýšlení voličů promlouvají kauzy jako Dozimetr nebo Stoka. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, iDnes.cz, CNN Prima News

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované