Hlavní obsah

Centrální banka jako Zemanova hračka? Intrika jmenováním Michla nekončí

Foto: Seznam Zprávy

Budoucí guvernér České národní banky Aleš Michl.

Reklama

Článek

Na jmenování Aleše Michla, který bude od července řídit Českou národní banku, ve středu reagovala koruna okamžitým oslabením. Rozporuplné reakce panují také mezi politiky a dalšími ekonomy. Proč výběr ze strany prezidenta Miloše Zemana vyvolal takový rozruch? A co může Michlův nástup do čela ČNB znamenat pro další směřování české ekonomiky?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Miloš Zeman zdůvodnil jmenování Aleše Michla tím, že vybral člověka, který bude dělat to, co se právě prezidentovi zdá v současné situaci správné. A to není podle šéfredaktora ekonomické redakce Seznam Zpráv Martina Jašminského dobře.
  • Aleš Michl své jméno spojil s bývalým premiérem Andrejem Babišem, kterému dělal externího poradce a vystupoval v několika epizodách jeho facebookového pořadu Babišova kavárna. V komentářích pro MF Dnes obhajoval vládní kroky včetně vysokého zadlužování státu.
  • Prezident bude v brzké době rozhodovat o dalších dvou mandátech členů bankovní rady. „Možná se Miloš Zeman rozhodl, že ČNB je tak trochu hračka, a bude se to snažit namíchat tak, aby docházelo k větším názorovým střetům. Ale myslím, že by to nebylo dobře pro tuto zemi. Otázka je, jaké úmysly má prezident Miloš Zeman s touto zemí,“ říká Jašminský.

Aleš Michl začínal svoji kariéru jako ekonomický novinář. Pak se stal poradcem vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna ve vládě Stanislava Grosse. Následně se přesunul do bankovního sektoru, kde pracoval jako finanční analytik a stratég, jak si podle šéfredaktora ekonomické redakce Seznam Zpráv Martina Jašminského sám píše do životopisu. Od roku 2018 je členem bankovní rady České národní banky.

Spolu s dalším ekonomem Pavlem Kohoutem v minulosti založili investiční fond Quant, který ale musel Michl při svém jmenování do bankovní rady vypořádat, aby nebyl v konfliktu zájmů. I když původně chtěl podíl prodat, nakonec se ho rozhodl převést do svěřenského fondu. Takové řešení je známé hlavně kvůli jeho kontroverznímu využití Andrejem Babišem ve věci holdingu Agrofert.

Aleš Michl toho má s Andrejem Babišem společného víc. Neoficiálně mu radil, už když byl Babiš na ministerstvu financí, a ve svém angažmá pokračoval i poté, co se stal premiérem. „Takže si myslím, že tehdy trošku opustil svou ideologii konzervativního ekonoma a byl schopen hájit vysoké zadlužování státu,“ připomíná Michlovy komentáře pro MF Dnes z té doby Jašminský.

Foto: Barbora Sochorová, Seznam Zprávy

Natáčení podcastu 5:59 o jmenování nového guvernéra ČNB Aleše Michla.

„Prezident zatím řekl pouze jméno nového guvernéra, který je mu z celé řady důvodů sympatický tím, že je právě trošku nepředvídatelný, trošku rebel. Stejně tak mu asi konvenují jeho názory. Aleš Michl je také dokázal formulovat tak, aby prezidentovi konvenovaly. Ale myslím, že teď nastává to důležité období,“ naráží Jašminský na dva mandáty členů bankovní rady, které na konci června skončí a bude plně v moci prezidenta je obsadit. A tím se možná zcela změní poměr názorových sil v radě, kde byl Aleš Michl doteď v opozici proti většině, která prosazovala zvyšování úrokových sazeb jako boj proti sílící inflaci.

Ve svém projevu při jmenování do funkce guvernéra Michl prohlásil, že bude prosazovat naopak stabilitu sazeb. Po nějaké době pak bankovní rada vyhodnotí situaci a rozhodne se, co dál. Michl zároveň slíbil, že pod jeho vedením zůstane Česká národní banka konzervativní institucí.

Ve čtvrteční epizodě podcastu 5:59 se dozvíte, čím je Aleš Michl prezidentu Zemanovi sympatický a jak velkou moc má guvernér České národní banky. Více si poslechněte v audiu na začátku článku.

Tvůrci a zdroje

Editor a koeditor: Matěj Válek, Barbora Sochorová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, Český rozhlas Plus, Český rozhlas Radiožurnál, Babišova kavárna

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované