Hlavní obsah

Občanství pro ruského (ex)agenta. Ministr Rakušan odmítá, že se stala chyba

Foto: Profimedia/Seznam Zprávy

Bývalý člen ruské bezpečnostní služby Alexandr Jegorkin dnes žije v Praze. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Případ muže, který dělal kariéru v ruských tajných službách a později bez viditelných problémů získal české občanství, vzbudil pochyby o tom, jak důsledně je v Česku nastaven systém udělování občanství. Díky čemu Alexandr Jegorkin neměl s úřady problém? A proč novinář, kterého Jegorkin kdysi v Rusku poslal před soud, tu naopak získal povolení k pobytu jen s obtížemi?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Příběhy novináře Grigorije Paska a bývalého agenta ruské bezpečnostní služby FSB Alexandra Jegorkina jsou propleteny čtvrt století. V 90. letech byl totiž Jegorkin šéfem vyšetřovacího týmu, který investigativního reportéra dostal za mříže.
  • Reportéři Seznam Zpráv zjistili, že nyní se oba nacházejí v Česku. A zatímco Pasko dostal po průtazích od úřadů „jen“ povolení k pobytu, Jegorkin navzdory kariéře ruského agenta neměl problém se získáním občanství.
  • „Ministerstvo vnitra žádné pochybení nepřipouští,“ říká v podcastu 5:59 reportér Seznam Zpráv Jiří Pšenička. A kauzu dál neposunul ani ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), se kterým se Pasko v pondělí setkal.

Grigorij Pasko a Alexandr Jegorkin se setkali před 25 lety na ruském Dálném východě. První jmenovaný pracoval jako investigativní novinář, druhý jako vysoký důstojník tehdejší ruské bezpečnostní služby FSB.

Pro Paska ale mělo jejich setkání dramatické následky. Vyšetřovací tým, kterému šéfoval právě Jegorkin, ho totiž poslal před soud kvůli údajné vlastizradě. Důvodem byla podle reportéra Seznam Zpráv Jiřího Pšeničky, který se případu v posledních měsících věnoval, Paskova reportáž o zacházení s radioaktivním odpadem z ruských jaderných ponorek.

Foto: Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Jiří Pšenička

„Tehdy zjistil, že tento odpad končí v Japonském moři. (…) A to byl ten moment, na kterém ho takříkajíc ‚udělala‘ FSB, obvinila ho ze špionáže ve prospěch Japonska,“ popisuje Pšenička.

Podle Paska vyšetřování předcházela ještě jedna událost. „FSB se ho snažila zverbovat, chtěla ho získat do svých řad a on to odmítl. A tak se mu měli pomstít,“ dodává.

Nový domov v Česku

Novinář ve vazbě strávil téměř dva roky, po zdlouhavém soudním procesu se později dostal na svobodu. „Absolutní většina z bodů původní obžaloby se nakonec nepotvrdila,“ popisuje Pšenička.

Navíc se podle Paska během soudního líčení ukázalo, že právě Jegorkin falšoval některé dokumenty z vyšetřování. A ačkoli kvůli svému chování musel před soud, žádný trest nedostal. Naopak byl povýšen.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý ruský investigativní novinář Grigorij Pasko

Pasko se v dalších letech přesunul do Česka. Co se ale stalo s Jegorkinem, nebylo jasné. Další informace přineslo až pátrání reportérů Seznam Zpráv. Ti zjistili, že i bývalý agent ruských bezpečnostních služeb našel domov v České republice, kde si otevřel dekoratérské studio.

A zatímco se mu podařilo získat občanství záhy poté, co opustil FSB, novinář se dosud musí spokojit „jen“ s povolením k pobytu.

„Je paradox, že to samé Ministerstvo vnitra, které nechtělo dát povolení k pobytu Grigoriji Paskovi, tak dalo české občanství jeho vyšetřovateli, panu Jegorkinovi,“ říká reportér.

Pasko se kvůli tomu v pondělí setkal s ministrem vnitra Vítem Rakušenem (STAN). „Zopakoval mu své stanovisko v tom směru, že nenašel žádné pochybení svého úřednickou aparátu a s tím se de facto rozešli,“ přibližuje Pšenička nejnovější vývoj kauzy.

Kvůli čemu musel Jegorkin opustit FSB? Jak začátek kariéry Grigorije Paska v armádních novinách ovlivnil jeho proces? A jak české úřady vysvětlují, že daly občanství bývalému agentovi FSB? Dozvíte se v úterní epizodě podcastu 5:59. Více si poslechněte v audiu na začátku článku.

Tvůrci a zdroje

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: REN TV, Obshchestvennoye Rossiyskoye Televideniye - ORT, archiv Jiřího Pšeničky

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované