Hlavní obsah

Ruští oligarchové začínají mluvit. Anonymně, bojí se odplaty

Foto: Profimedia/Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Článek

Podcast 5:59: Soužití ruské podnikatelské elity s Putinovým režimem zasadila válka na Ukrajině povážlivé trhliny. Vůči Kremlu míří sice ojedinělé, přesto ale kritické výhrady. Je v klimatu, který v Rusku vládne, jakákoli známka odporu možná? Schyluje se mezi Putinem a finančními magnáty k rozkolu? A jaké může mít důsledky?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Reportérka deníku The Washington Post Catherine Beltonová popisuje provázaný systém ruské politiky a tamního byznysu, který se od 90. let zásadně změnil. Zatímco dřív měli navrch oligarchové, dnes je to prezident Putin, který má na ekonomické magnáty páky.
  • Protesty ruských ekonomických elit mají své limity, mohou se lehce dostat do vězení nebo přijít o své investice či zaměstnání. Často se bojí i fyzických útoků.
  • „Myslím, že co se týče Putinova nejbližšího okolí, všichni jsou stále v Rusku na svých místech. Nesmí odejít. Odejít mohli jen ti, kteří byli na okraji, kteří byli pro chod státu zbyteční,“ popisuje Catherine Beltonová atmosféru strachu, která mezi ruskými elitami panuje.

Ruští oligarchové po více než dvou měsících války na Ukrajině začínají prolamovat mlčení, které je dosud obestíralo. Ve svých prohlášeních jsou ale stále opatrní. Bojí se, že budou ruským režimem pronásledováni.

Jak se ukázalo na příkladu ruského podnikatele Olega Tiňkova, mohou snadno přijít o své podnikání. Tiňkov, který se vymezil proti ruské agresi na Ukrajině, byl podle svých slov nucen prodat podíl v bance, který vlastnil, za tři procenta jeho skutečné hodnoty.

„Putin ovládá ekonomiku prostřednictvím strachu a může komukoli a kdykoli sebrat jeho podnikání. Kdyby předsedkyně ruské centrální banky Elvira Nabiullinová nebo bývalý ministr financí Ruské federace a předseda Komory účetních Alexej Kudrin zaujali ostřejší postoj, kdyby se pokusili opustit zemi nebo kdyby chtěli rezignovat na své posty, mohlo by jim hrozit i vězení,“ popisuje Beltonová.

Foto: Catherine Beltonová, Seznam Zprávy

Reportérka deníku The Washington Post Catherine Beltonová

Kromě hrozby kriminalizace se ekonomičtí magnáti bojí i fyzického násilí. V Evropě se v poslední době odehrála série úmrtí vlivných úředníků ruských státních i soukromých firem napojených na vedení Kremlu. Policie šetřila jejich smrt jako sebevraždy.

„Možná dostali příkaz přesunout peníze, schovat peníze, možná si něco nechali pro sebe nebo jen moc mluvili. To prostě nevíme, ale ať už se jim stalo cokoli, bylo to zjevně varování pro zbytek téhle podnikatelské elity,“ shrnuje investigativní reportérka Catherine Beltonová.

V úterní epizodě podcastu 5:59 se dozvíte, kteří oligarchové se odvážili postup ruského prezidenta Vladimira Putina kritizovat a jaký to mělo dopad. Více si poslechněte v audiu na začátku článku.

Editoři: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Televize Seznam, ČT 24, Český rozhlas Radiožurnál, BBC News, CNN, CBS NEWS, YouTube - The White House, YouTube - Forbes Middle East

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované