Hlavní obsah

Soukromá armáda Putinova šéfkuchaře začala verbovat Rusy. Co se děje?

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Vagnerova skupina před sídlem v Popasně na Ukrajině. Archivní foto.

Reklama

Článek

Ukrajinské dělostřelectvo před pár dny zasáhlo štáb soukromé vojenské Vagnerovy armády v Doněcké oblasti. Informace o žoldnéřské organizaci napojené podle všeho na Kreml se poprvé objevily už v roce 2014. Oficiální ruská místa toto spojení i samotnou existenci jakékoli soukromé ozbrojené skupiny v Rusku dosud popírala, vagnerovci nicméně začali otevřeně verbovat Rusy do svých řad. Co se změnilo? A nakolik se o Vagnerovu skupinu opírá Putinův režim při svém tažení na Ukrajině?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Vagnerova armáda se mění. Dříve se držela ve stínu, teď zcela otevřeně – před očima Kremlu, který nicméně popírá, že s ní má něco společného – verbuje nové vojáky i v ruských městech.
  • „Ruské úřady se k tomu nevyjadřují, nikdo se jich na to neptá a to jim, myslím, plně vyhovuje. Určitě by o tom neradi mluvili, i když je to pro všechny otevřené tajemství,“ popisuje zpravodaj listu The Guardian Pjotr Sauer.
  • Podle Sauera soukromá vojenská organizace nejdřív do války neměla být zapojena, ale po neúspěších ruské armády Kremlu nic jiného nezbylo. „Jak jsem slyšel, mezi ministerstvem obrany a Vagnerovou skupinou zavládlo napětí, protože vagnerovci sklízí chválu a pravidelná armáda si reklamu na Ukrajině moc neudělala,“ říká.

Zprávy o tom, že Vagnerova skupina – spojovaná s ‚Putinovým kuchařem‘ Jevgenijem Prigožinem – zasahuje na straně Ruska ve válce na Ukrajině, se objevují od března. Podle deníku The Times místní vláda už 26. února dostala informaci o tom, že žoldnéři chtějí zabít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

A ačkoli dost možná do války neměli být zapojeni, nakonec jsou oporou oficiálního vojska. „Stala se z nich jedna z hlavních sil v rámci ruské armády, i když oficiálně součástí ruské armády nejsou,“ říká zpravodaj listu Guardian se zaměřením na Rusko Pjotr Sauer.

„Dá se jim každopádně připsat zásadní podíl na obsazení několika velmi důležitých obcí a měst na východě Ukrajiny. Jejich role opravdu vzrostla a stejně tak jejich profil na veřejnosti,“ pokračuje.

Veřejné náborové akce

Přístup médií ke skupině se ale změnil. Sauer popisuje, že dříve novináři, kteří se její činnosti věnovali, čelili výhružkám. A rodiny vojáků se o nich zároveň nesměli zmiňovat. Téměř půl roku od začátku války na Ukrajině už o nich ale i ruská média běžně informují.

„Jejich veřejný profil prodělal dramatickou změnu a ten proces je fascinující,“ říká reportér.

Vagnerova armáda dokonce napříč Ruskem veřejně pořádá náborové akce. „Většina toho rekrutování probíhá přes sociální média, vagnerovci mají hned několik aktivních profilů na sociální síti V kontaktě, skrze které otevřeně verbují,“ popisuje reportér, který se tématu věnoval v jednom ze svých posledních článků.

Foto: archiv Pjotra Sauera

Reportér listu The Guardian Pjotr Sauer.

V každém městě je podle něj zároveň náborové středisko, ve kterém mohou zájemci zjistit podrobnosti. Sauerovi - ještě předtím než zjistili, že je novinář - poskytli informace o náboru i o tom, jak probíhá výcvik na jihu Ruska.

Cílí na chudé

Skupina zároveň nabízí žoldnéřům tučnou odměnu. Podle Sauera dostávají měsíčně 200 až 300 tisíc rublů, tedy zhruba 70 tisíc korun. „To je mnohem víc, než si vydělá běžný ruský voják,“ podotýká novinář.

„Myslím, že spousta mužů v Rusku, zejména z chudších oblastí, v tom vidí rychlý způsob, jak vybřednout z nuzných poměrů,“ doplňuje. Vagnerova armáda ale také v poslední době rekrutuje členy z řad vězňů, kteří mají slíbeno, že za rok služby na Ukrajině získají svobodu.

Momentálně se vagnerovci zdržují zejména na Donbase, kde podle Sauera potřebuje ruská armáda jejich „expertízu a zkušenosti“. „Dovedu si představit, že jakmile začne trochu přituhovat v boji o Cherson na jihu Ukrajiny, bude tam část z nich převelena,“ dodává.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jaká je historie Vagnerovy armády, nebo jaké existují důkazy o napojení skupiny na Kreml, který popírá, že by s vagnerovci spolupracoval. Poslechněte si audio na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla a David Kaiser

Zdroje audioukázek: Televize Seznam, ČT24, ČRo Liberec, YouTube kanál BBC, YouTube kanál 5 канал

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované