Hlavní obsah

„Tahle pražská Stoka může být smradlavější než její brněnská sestřenice“

Foto: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia, Seznam Zprávy

Dnes už bývalý pražský náměstek ze STAN Petr Hlubuček.

Reklama

Článek

Kvůli kauze Dozimetr je od pátku ve vazbě náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, obviněno je dalších 10 lidí. Přes víkend si ale policejní akce vyžádala další politickou oběť. Stal se jí ministr školství Petr Gazdík, který udržoval vazby s dalším obviněným - lobbistou Michalem Redlem. Jakým způsobem se skupina do vedení dopravního podniku infiltrovala?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Kvůli ovlivňování zakázek na pražském dopravním podniku policie obvinila 11 lidí včetně dnes už bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN). Mělo jich ale být 13, dvěma policie nemohla zatím obvinění předat.
  • Součástí policejního dokumentu, který získaly Seznam Zprávy, jsou i obsáhlé přepisy odposlechů. „Ti aktéři tam spolu komunikují o dosazování lidí, o různých zakázkách a policie tvrdí, že zachytila i rozpočítávání úplatků,“ popisuje reportér Vojtěch Blažek.
  • Podle jeho kolegy Ondřeje Koutníka se případ zatím jeví „smradlavější“ než brněnská kauza Stoka. Zejména kvůli obviněným, kteří mají blízko ke špičkám vládní strany.

Nejen pražskou politickou scénou hýbá policejní akce Dozimetr. Kvůli kauze v neděli oznámil rezignaci na post ministra školství Petr Gazdík. „Přesto, že se necítím ničím vinen ani ve věcné, natož trestně-právní rovině. Mé styky s některými lidmi však vrhají stín i na hnutí STAN,“ napsal na twitter.

O co v celé kauze jde? Server Seznam Zprávy získal 88stránkový dokument o zahájení stíhání, kde policie detailně popisuje fungování skupiny složené z manažerů městské firmy, ale taky z politiků, podnikatelů a lobbistů.

Z usnesení vyplývá, že skupina kolem dnes už bývalého pražského radního ze STAN Petra Hlubučka a lobbisty Michala Redla dosadila do klíčových míst pražského dopravního podniku „své lidi“ a přes ně ovlivňovala zakázky. Policie tvrdí, že nutili firmy, aby jim dávaly provize, a vyhrožovali jim, že pokud se nepodřídí, o zakázky přijdou.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

„Z toho policejního spisu vyplývá, že hlavou té skupiny byl zlínský podnikatel a nesvéprávný lobbista Michal Redl. Policisté v těch dokumentech sestavili pyramidu, podle které lze říci, co kdo měl na starosti,“ popisuje reportér Seznam Zpráv Ondřej Koutník.

Redl má přitom částečně omezenou svéprávnost od dob, kdy byl stíhán v souvislosti s případem uprchlého Radovana Krejčíře. V té době mu lékař vystavil potvrzení, díky kterému se vyhnul soudu. Nesmí proto třeba řídit auto. „Dokonce když se chtěl nedávno oženit, musel žádat soud o to, aby mu to povolil,“ dodává reportér investigativního oddělení Vojtěch Blažek.

‚Částky neříkali, psali je na tablet‘

Skupina se podle policie dala dohromady zhruba před pěti lety. Podle novinářů to umožnila shoda dvou okolností: Hlubuček v té době nastoupil na pražský magistrát a zároveň slábla moc hnutí ANO a současného poslance Jaroslava Faltýnka.

„Stávaly se případy, že už bylo vypsané výběrové řízení na konkrétní pozici, dokonce už byl vybrán i konkrétní člověk, ale zjistilo se, že to není ten pravý pro tuto skupinu, a tak se muselo složitě to výběrové řízení zrušit a oni tam nakonec dosadili svého člověka,“ vysvětluje Blažek.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Ondřej Koutník.

Obvinění kriminalisté opírají zejména o odposlechy členů skupiny. „Bylo to velmi těžké, protože bezpečnostní opatření, která ta skupina dělala – jak tvrdí policie – byla bezprecedentní,“ říká Blažek. Například komunikovali přes šifrované telefony nebo kontrolovali auta, která projížděla kolem míst jejich schůzek.

„Zajímavé je, že částky padají jen velmi opatrně a podnikatel Redl je píše na tablet, ukáže je ostatním a potom je smaže,“ podotýká Blažek.

V mnohém tak kauza Dozimetr připomíná podobný případ – brněnskou Stoku, ve které teprve nedávno soud nepravomocně rozhodl o vině devíti lidí, včetně místostarosty a radního městské části Jiřího Švachuly (dříve ANO) a dvou firem.

„Tato ‚Stoka‘ by mohla být smradlavější než ta brněnská, protože se bavíme o vysoce postaveném politikovi vládního hnutí, náměstkovi pražského primátora, a dalších postavách, spíš takových šedých eminencích a ‚podnikatelích‘,“ myslí si Koutník.

V podcastu 5:59 se dozvíte, jak konkrétně probíhalo vydírání a uplácení firem, nebo jestli podle policie o nelegální činnosti věděly i špičky z vedení Starostů a nezávislých jako předseda Vít Rakušan nebo Petr Gazdík, který v neděli oznámil, že odstoupí z postu ministra školství. Poslouchejte v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, Český rozhlas Plus, Český rozhlas Vysočina, archiv Jaroslava Gavendy

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované