Hlavní obsah

Tanky pro Ukrajinu. Německo přehodnocuje své místo ve světě

Foto: Profimedia.cz

Německý kancléř Olaf Scholz u tanku Leopard 2. Archivní foto.

Reklama

Článek

Německo po měsících váhání potvrdilo, že pošle na Ukrajinu bojové tanky. Se stejným krokem se přidaly i Spojené státy. Rozhodnutí, které vyvolalo hněv Ruska, je vnímáno jako důležitý obrat v pomoci napadené Ukrajině. V samotném Německu tento krok provází debata o tom, jak by země měla přistupovat ke konfliktům v zahraničí i ke vztahům s Ruskem.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč kancléř Olaf Scholz s poskytnutím tanků tak dlouho váhal?
  • Jakou roli v jeho rozhodování hrála německá historie?
  • A jak poslání tanků na Ukrajinu ovlivní obrannou politiku do budoucna?

Po měsících váhání se německá vláda rozhodla, že vyhoví ukrajinským žádostem a poskytne zemi své tanky. V první fázi půjde o 14 strojů Leopard 2, které by měly dorazit letos na jaře. Vláda zároveň souhlasila, že i další země mohou tyto tanky vyrobené v Německu do války poslat.

Ukrajinské noviny Seznam Zpráv

Seznam Zprávy vydávají také články v ukrajinštině ve speciální sekci, například o bezplatných kurzech pro děti válečných uprchlíků:

O poslání tanků na Ukrajinu nejdříve začal uvažovat polský kabinet, později se přidaly další země. V úterý večer záměr oznámily i Spojené státy americké. „Chceme pomoct Ukrajině bránit její svrchovanost a územní celistvost,“ řekl prezident Joe Biden. Třicet jedna pokročilých tanků M1 Abrams plánují USA dodat v řádu měsíců.

Vznikla tak mezinárodní koalice, která se podle Niny Haase, hlavní politické zpravodajky veřejnoprávní stanice Deutsche Welle, v zákulisí domlouvala řadu měsíců.

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Tank Leopard 2 v číslech.

Úkolem německého kancléře Olafa Scholze mimo jiné bylo zajistit podporu německé společnosti. „Německá veřejnost má strach, hodně lidí tvrdilo, že tohle jen prodlouží válku, že víc zbraní znamená víc zabíjení a potenciálně i odplatu ze strany Vladimira Putina. A musíme si být jistí, že tady v Berlíně nám nic nehrozí,“ popisuje v podcastu Haase.

Rusko rozhodnutí západních mocností nese s nelibostí. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov už oznámil, že Moskva tento krok vnímá jako „přímé zapojení Západu do konfliktu“.

Obrat v německé SPD

Kromě vyjednávání na mezinárodní úrovni ale musel Scholz vybalancovat jednání i na úrovni vládní koalice. Zelení a liberální svobodní demokraté z FDP sice podporovali vývoz těžké vojenské techniky na Ukrajinu, ale „kancléřovi“ sociální demokraté byli obezřetní.

Německá SPD podle Haase totiž historicky inklinovala k názoru, že je třeba s Ruskem udržovat úzké ekonomické vztahy. „Sociální demokraté například vždy tvrdili, že evropská bezpečnost bude fungovat pouze ve spolupráci s Ruskem. Teď říkají: ‚Musíme se chránit před hrozbou, kterou Rusko představuje,‘“ vysvětluje německá novinářka.

Země – dříve do jisté míry závislá na ruských energetických surovinách – teď ale i kvůli těmto rozhodnutím tratí a je třeba hledat jiná řešení.

Více o tancích, které putují na Ukrajinu

Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams. Ukrajina po dlouhém volání dostane hned tři typy západních tanků. Co jsou zač? A který jí nejvíc pomůže při vyhánění Rusů z okupovaných území? Přečtěte si.

Výcvik ukrajinských vojáků

Kromě samotných strojů také německá vláda ve středu slíbila, že zajistí výcvik ukrajinských vojáků, kteří budou tanky řídit. V Německu mají podle ministra obrany Borise Pistoria nastoupit k šestitýdennímu kurzu během několika dnů.

Tanky Leopard 2 jsou podle Niny Haase považovány za jedny z nejlepších a nejefektivnějších na světě – jsou rychlé, mohou operovat během dne i v noci a jejich posádka podle ní má (oproti řadě jiných typů) větší naději, že při útoku na tank přežije.

„Navíc je třeba zvážit, že podle některých zdrojů jsou po celé Evropě zhruba 2 tisíce tanků tohoto typu, nějaké jsou i v Kanadě. To by velmi usnadnilo doplňování stavu tanků na Ukrajině oproti jiným typům, například americkým,“ vysvětluje novinářka v aktuální epizodě podcastu.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak odborníci na mezinárodní vztahy vnímají oznámení Spojených států o dodávce tanků Abrams nebo jak daleko je v Německu debata o národní bezpečnostní strategii a vztahu k zemím východní Evropy, k Rusku nebo třeba k Číně. Epizodu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Robert Candra, Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČRo Radiožurnál, CNN Prima News, TV Nova, youtubový kanál FAZ

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované