Hlavní obsah

Amerika v zajetí zbrojařské lobby. Nezmění to ani poslední masakr v Texasu

Foto: Profimedia/Seznam Zprávy

V Houstonu se konaly protesty za změnu zbraňových zákonů v USA.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Tragédie, při které minulý týden během útoku střelce na základní škole v Texasu zemřelo 19 dětí a dvě učitelky, rozpoutala vlnu hněvu i frustrace nad opakujícími se masakry. Jen o pár dnů dříve zavraždil ve státě New York při rasově motivovaném činu jiný útočník deset Afroameričanů. Proč se ani po letech situace stále nemění?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Spojenými státy otřásly další dva masakry, při kterých útočníci použili střelnou zbraň. Názory politiků – demokratů i republikánů – podle amerikanisty Jana Beneše ale zůstávají neměnné.
  • Zejména pro republikány by bylo nebezpečné otočit a jít proti zbrojařské lobby. Hrozila by jim ztráta voličů. „Berou nošení zbraní skoro jako odznak své identity,“ říká Beneš.
  • Zásadní reforma tak nejspíš neprojde. Ani demokraté, kteří ovládají Bílý dům i obě komory Kongresu, totiž nejsou schopni dohodnout se na její podobě.

Ve Spojených státech se po dvou nedávných případech masové střelby opět rozhořel spor o právo na držení zbraní. Podle amerikanisty Jana Beneše z Ostravské univerzity se reakce politické scény nijak neliší od situace po podobných tragédiích v minulosti. Představitelé Republikánské strany, jako například senátor Ted Cruz, říkají, že regulace zbraní není třeba. Demokraté naopak volají po diskusi o zásadní reformě.

„Trochu jiné je možná to, že v posledních dnech začaly prosakovat do médií informace o tom, jak katastrofálně selhala místní policie a federální agentury,“ popisuje amerikanista, který v Texasu několik let žil a studoval.

Policie v Uvalde, kde se incident stal, totiž několik dní po útoku přiznala, že „špatně zareagovala“. Místo toho, aby se střelce okamžitě pokusila zneškodnit, vyčkávala více než tři čtvrtě hodiny před dveřmi učebny. Mezitím přitom na tísňovou linku volaly děti, které byly s útočníkem zavřené v jedné místnosti.

„Stálo by je to voliče“

I když se Spojené státy za poslední půlstoletí setkaly s desítkami podobných masakrů, stejně je pro mnoho politiků – zejména z Republikánské strany – výhodnější přiklonit se ke zbraňové lobby.

Národní střelecká asociace (NRA) a další lobbistické skupiny totiž podle Beneše v některých konzervativnějších státech vytvořily atmosféru, ve které v podstatě není možné vystoupit proti právu na neomezené držení zbraní. „Stálo by je to podporu voličů, stálo by je to obrovské peníze, jak v kampani, tak v Kongresu nebo na jiných pozicích,“ vysvětlil.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Amerikanista Jan Beneš.

I přes hrůzné činy a také navzdory protestům, které se v závěru minulého týdne odehrály v Houstonu u dějiště sjezdu střelecké asociace, se tak podle Beneše nejspíš nic nezmění.

„Myslím si, že do podzimních voleb k ničemu nedojde. Žádný zásadní zákon, který by něco řešil, momentálně v Kongresu nemá vůbec šanci projít,“ říká.

V podcastu 5:59 se dozvíte, jak se za posledních 50 let změnil výklad druhého dodatku americké ústavy nebo proč jednání o úpravě zbraňových zákonů nakonec vždy ustrnou na mrtvém bodě. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Tvůrci a zdroje

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Televize Seznam, ČT24, Český rozhlas Radiožurnál, YouTube - Reuters, YT - Guardian News, YouTube - Today, YT - 60 Minutes, YT - WFAA, YouTube - FOX 11 Los Angeles, YouTube - FOX 26 Houston, YT - ClassicCommercials4U, Twitter - Now This

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované