Hlavní obsah

Nejlepší cesta k válce? „Snaha Západu jí uniknout“

Foto: Profimedia/Seznam Zprávy

Následky nedělního ruského bombardování Kyjeva.

Reklama

Článek

Západní země poskytnou Ukrajině další těžké zbraně, včetně salvových raketometů. Ruský prezident Putin v reakci varoval, že pokud budou dodávky ze členských zemí NATO obsahovat i rakety delšího doletu, je Moskva připravena zasáhnout cíle, na které dosud nemířila. Jak velké je riziko otevřeného konfliktu mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Evropa a Spojené státy nejprve váhaly, postupně ale začaly Ukrajině dodávat těžké zbraně pro odražení ruského vpádu.
  • Podle diplomata a spolupracovníka think-tanku The Atlantic Council Petra Tůmy je válka na Ukrajině budíčkem pro Západ, který dosud spoléhal na diplomatické řešení konfliktů.
  • „Snaha Západu uniknout za každou cenu válce, je tou nejlepší cestou k válce,“ uvádí Tůma.

Válka na Ukrajině neoslabuje ani po více než sto dnech od zahájení ruské invaze. Nejtěžší boje se nyní odehrávají v Donbasu na východě země, po více než měsíci ale Rusko opět zaútočilo i na metropoli Kyjev. Zároveň se ale stupňuje také podpora, kterou Ukrajině poskytuje Západ.

„Je jednoznačné, že jsme se posunuli,“ říká k míře této pomoci diplomat a spolupracovník washingtonského think-tanku The Atlantic Council Petr Tůma.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Diplomat a analytik Petr Tůma

Expert připomíná, že krátce po startu války Američané nabízeli ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému evakuaci. A také třeba o možnosti dodávek přenosných protiletadlových kompletů Stinger se na obou stranách Atlantiku vedly dlouhé diskuze.

Dnes už jsou západní Stingery poměrně běžnou výbavou ukrajinské armády. Používat ale může například i bojová vozidla pěchoty (BVP) a tanky dodané Českou republikou. A nyní se Ukrajinci mohou připravovat také na převzetí západních salvových raketometů s dostřelem až 80 km, ale i dalších těžkých zbraní.

Neblíží se ale kvůli tomu ostrá vojenská reakce Moskvy a třeba i vypuknutí velkého konfliktu mezi NATO a Ruskem?

Podle Tůmy by jednoznačně dokázal odpovědět snad jen Vladimir Putin. Tváří tvář ruskému strašení odvetou by ale prý Západ měl přijmout rizika, která jsou spojená se zajištěním vlastní bezpečnosti.

Foto: Profimedia.cz

Salvové raketomety HIMARS chtějí Spojené státy dodat Ukrajině.

„My tady na Západě jsme se snažili za každou cenu vyhnout ozbrojenému konfliktu (…) Věřili jsme, že konflikty lze vyřešit diplomatickou cestou. Leč máme-li proti sobě někoho, jako je Putin, tak já mám obavu, že musíme rehabilitovat válku jako něco, co je součástí života mezinárodního společenství,“ myslí si spolupracovník think-tanku The Atlantic Council.

A nabízí také odpověď na otázku, jak se má takové uvažování odrazit v praxi. „Znamená to podporovat Ukrajinu s rizikem toho, že dojde k nějakému většímu konfliktu. A věřím, že to je cesta, jak tomu většímu a ještě většímu konfliktu předejít,“ dodává Jan Tůma.

Je ze hry možnost, že by Rusko použilo jaderné zbraně? Nehrozí, že podporu Spojených států vůči Ukrajině nahlodají spory mezi americkými politiky? A dokáže se Evropa už konečně osamostatnit při zajišťování vlastní bezpečnosti? Podcast 5:59 si poslechněte v audiu v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Televize Seznam, Český rozhlas Plus, ČT24, Prima, YouTube - U. S. Department of State, YT - European Commission, YT - Channel 4 News, YT - Guardian News, YT - euronews, YT - NBC News, YT - TODAY

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované