Hlavní obsah

Verdikt v kauze Depp versus Heard: nenávist k ženám a odplata za MeToo

Foto: Profimedia/Seznam Zprávy

Herečka Amber Heard po vyhlášení rozsudku ve sporu s Johnnym Deppem.

Reklama

Článek

Vítězství hollywoodského herce Johnnyho Deppa v soudní při s bývalou manželkou Amber Heard rozpoutalo debatu o osudu hnutí MeToo, které v uplynulých letech upozorňovalo na rozšíření sexuálního násilí ve společnosti. Povede verdikt soudu k umlčení dalších žen, které se staly obětí sexuálního násilí, jak se obávají kritikové?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Veřejnost ve Spojených státech i jinde na šest týdnů uhranul soud mezi herci a bývalými partnery Johnnym Deppem a Amber Heard.
  • Ve sporu kolem pomluvy o domácím násilí porota dala za pravdu Deppovi. Podle komentátorky deníku The Guardian Moiry Doneganové zřejmě zapůsobil i tlak veřejného mínění.
  • „Mužům, kteří v minulosti zneužívali ženy, to dodá odvahu vyhrožovat svým obětem žalobami, nebo je rovnou žalovat, aby o svých zkušenostech mlčely (...) Pro oběti takových činů to bude devastující,“ říká novinářka.

V jednom z nejsledovanějších soudních procesů, jaké Spojené státy za poslední léta zažily, se porota ve Virginii přiklonila na stranu herce Johnnyho Deppa. Jeho bývalá manželka a rovněž herečka Amber Heard mu podle verdiktu má vyplatit odškodné kvůli článku z roku 2018, ve kterém napsala, že se stala obětí domácího násilí.

Díky kamerám přímo v soudní síni si proces získal pozornost i v dalších částech světa, včetně České republiky. Podle komentátorky deníku The Guardian Moiry Doneganové přitom bylo pozoruhodné to, jak silně se veřejné mínění na sociálních sítích i jinde přiklonilo na Deppovu stranu na úkor jeho expartnerky.

„Zesměšňování a pohrdání Amber Heard jsme mohli vidět po dobu celých šesti týdnů, kdy soudní proces trval. Na internetu a mezi Deppovými příznivci se odehrávalo opravdu ve velkém,“ myslí si novinářka, která se v USA věnuje genderovým a politickým tématům.

Podle Doneganové mohla publicita spojená s ostře sledovaným případem sehrát roli i v tom, proč soud rozhodl právě ve prospěch Johnnyho Deppa. Herec totiž v minulosti už velmi podobnou soudní při prohrál, když ho v roce 2018 britský deník The Sun označil za „muže, který bije svou manželku“.

Foto: Tinseltown, Shutterstock.com

Amber Heard a Johnny Depp na snímku z roku 2016.

Proč soud ve Virginii dopadl jinak než ve Spojeném království?

Zatímco v Británii rozhoduje soudce, v Americe vynáší verdikt porota ze členů veřejnosti - a ti jsou možná snáze ovlivnitelní veřejným míněním. Dvanáct porotců navíc v průběhu procesu nebylo izolováno od okolního světa, jak tomu ve Spojených státech při velmi sledovaných procesech často bývá.

„Porotci chodili každý den domů. Mluvili s jinými lidmi, měli o případu zprávy z médií. Takže ta nepřátelsky naladěná, velmi masivní kampaň namířená proti Amber Heard (…) byla pro členy poroty stejně viditelná (jako pro kohokoliv jiného),“ upozorňuje americká komentátorka.

Zlomový okamžik pro MeToo?

Moira Doneganová už krátce po vynesení rozsudku v deníku The Guardian napsala, že by mohlo jít o zlomový okamžik pro hnutí MeToo, které od roku 2017 podněcovalo boj proti fenoménu sexuálního násilí. Pro podcast 5:59 novinářka dodává, že proti MeToo se vytvořila „silná negativní reakce“.

„Ten hněv je vidět nejen na tomto soudním procesu, ale i v některých dalších prvcích americké kultury. Jako by tu panoval pocit, že práva žen zašla příliš daleko a je třeba je ukáznit a potrestat,“ říká Doneganová.

Proč se veřejné mínění přiklonilo na stranu Johnnyho Deppa? Co hnutí MeToo dokázalo změnit? A jaká budoucnost ho teď čeká? Rozhovor s komentátorkou listu The Guardian si poslechněte v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, TV Nova, Prima, YouTube – NBC News, YT – FOX 5 Washington DC, YT – TODAY, YT – Law&Crime Network, YT – News 19 WLTX, YT – TMZ, YT – CBC News

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované