Hlavní obsah

Rozsudek v kauze Stoka: Masivní korupce politiků, podnikatelů i policistů

Foto: Profimedia/SeznamZpravy

Jiří Švachula.

Reklama

Článek

Korupční kauza Stoka dospěla po více než třech letech od policejní razie na radnici Brna-střed k verdiktu soudu. Nejdelší, bezmála desetiletý trest vězení si zatím nepravomocně vyslechl bývalý politik hnutí ANO Jiří Švachula. Co případ odhalil o tom, jak se v Brně za vlády ANO rozdělovaly veřejné zakázky? A jaké otazníky zůstávají?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Kauza Stoka se před veřejností začala odehrávat v březnu 2019. V rámci rozsáhlé razie policisté zamířili i na radnici městské části Brno-střed.
  • Podle reportéra Lukáše Valáška ze serveru Aktuálně.cz ale počátky korupčního příběhu leží už dříve – a také jeho rozplétání ještě zřejmě nekončí.
  • „Jeví se to jako skutečně velmi šílený obrázek propojení byznysu, politiky a policie v Brně s cílem odklánět veřejné peníze do soukromých kapes,“ říká novinář.

Krajský soud v Brně v úterý vynesl prvoinstanční rozsudek nad obžalovanými v případu manipulování veřejných zakázek na radnici městské části Brno-střed. Hlavou organizované skupiny měl být podle soudkyně bývalý místostarosta a radní Jiří Švachula (dříve ANO), který mimo jiné dostal trest ve výši 9,5 roku za mřížemi.

Podle reportéra serveru Aktuálně.cz Lukáše Valáška by se mohlo zdát, že jde o případ „pouhé“ lokální korupce, ve skutečnosti je prý ale jeho rozměr daleko širší. Jak upozorňuje, soud se zatím zabýval jen malou částí trestné činnosti, která se podle názoru policistů a státních zástupců měla odehrát.

„Těch větví (případu), které zkoumají, mají zhruba desítku. Sahají na antimonopolní úřad, do Fakultní nemocnice Brno, na Správu železnic, na Prahu 4,“ uvádí Valášek s tím, že žalobci považují rozsah korupce za „nebývalý“.

Význam kauzy zesilují také jména, jež se v ní objevují. Kromě Švachuly, který stanul před soudem jako obžalovaný, se policie dříve dotazovala i někdejšího šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Reportér Aktuálně.cz Lukáš Valášek.

Valášek ale uvádí, že vyšetřovatelé o dnes už řadového poslance zájem mít nepřestali. „Policisté podle našich poznatků stále podezřívají otce a syna Faltýnkovy, že se na těch věcech podíleli,“ uvádí reportér se zmínkou o Jiřím Faltýnkovi, který se angažuje v brněnské politice. Každopádně dosud policie oběma Faltýnkům žádné obvinění nesdělila.

„Šíře Švachulova záběru mě překvapila“

Jednu z klíčových postav kauzy Stoka, pozdějšího radního Švachulu, měl přitom před komunálními volbami v roce 2014 přivést do brněnského hnutí ANO Faltýnek starší. Podle Valáška to potvrzují svědectví straníků brněnské buňky i další dokumenty.

Bylo to v době, kdy hnutí ANO očekávalo ve volbách dobrý výsledek. A samotné hlasování tento předpoklad potvrdilo.

„Pan Švachula se stal místostarostou. A to je chvíle, kdy podle policie – a dnes už vlastně i podle soudu – začal rozdělovat veřejné zakázky spřízněným firmám výměnou za úplatky, které podle obžaloby dosahovaly až desítek milionů korun, jež si pak rozdělovala organizovaná skupina, kterou pan Švachula vedl,“ popisuje Valášek.

Podle jeho zjištění ale policisté vycházejí z předpokladu, že korupční systém nemohl vzniknout „zničehonic“ po zmíněných volbách, v nichž zvítězilo hnutí ANO. „Proto je kauza Stoka poměrně citlivá i pro ODS a sociální demokracii, které Brno a radnici Brna-střed ovládaly dříve,“ dodává reportér.

Jak konkrétně mělo v Brně docházet k manipulování veřejných zakázek? Co je možné vyvodit z toho, že na policejních odposleších Jiřího Švachuly zaznívají i jména obou Faltýnků? A proč vlastně dotažení případu k soudu trvalo tak dlouho? Podcast 5:59 si poslechněte v audiu v úvodu článku.

Tvůrci a zdroje

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, Český rozhlas Radiožurnál, Prima, archiv reportéra SZ Tomáše Svobody, policejní odposlechy získané serverem Aktuálně.cz

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované