Hlavní obsah

Svědectví novinářky: Musela jsem popřít masakr. Jinak by mučili mé děti

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Bývalý důstojník syrské tajné služby Anvar Raslan, kterého německý soud minulý rok odsoudil za mučení.

Reklama

Článek

Přes 130 tisíc lidí zůstává podle syrských organizací hájících lidská práva ve věznicích režimu prezidenta Bašára Asada. Na jejich osud se snaží upozorňovat syrská novinářka žijící v Německu Luna Watfa, která sama strávila v cele syrského režimu víc než rok a detailně popsala jeden z prvních procesů s pachateli, který se odehrál v Německu. Může justice v zahraničí zajistit obětem ze Sýrie spravedlnost?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč byl klíčový rozsudek německého soudu nad dvěma muži, kteří mučili tisíce Syřanů?
  • Jak novinářka a zároveň přeživší syrského vězení Luna Watfa prožívala proces?
  • A jak by se podle ní mělo mezinárodní společenství zachovat ve vztahu k Sýrii a zvlášť k prezidentu Bašáru Asadovi?

Necelé dva roky trval v Německu proces se dvěma muži, kteří v Sýrii na rozkaz syrského prezidenta Bašára Asada mučili tisíce lidí. Nakonec je soud loni v lednu poslal do vězení.

O procesu celou dobu reportovala jediná syrská novinářka. Pro Lunu Watfa nebyla stání pouhou prací, ale i bolestnou připomínkou její minulosti. Souzení vojáci totiž působili ve stejném vězení, kde ona sama strávila před útěkem do Německa třináct měsíců.

„Nejenže jsem byla ve stejné věznici, ale ten, kdo mučil mě, mučil také některé svědky, kteří pak u soudu zmiňovali jeho jméno. Když jsem to jméno slyšela, otřáslo to mnou,“ říká v podcastu 5:59 novinářka, jejíž práci během procesu zachytil dokument Žurnalistka a její žalářníci promítaný na festivalu Jeden svět.

Přelomový verdikt

Bývalého plukovníka Anvara Raslana poslal nakonec soud loni v lednu do vězení na doživotí a nižšího důstojníka Ijáda al-Gharíba na čtyři a půl roku. Verdikt byl přelomový, jelikož trest poprvé dostali prominenti syrského vládnoucího režimu.

„Podobný soud do té doby neproběhl. Proto do něj mnoho lidí vložilo velké naděje - a chtěli být poté informovaní o jeho průběhu,“ popisuje novinářka. Její krajané podle ní měli s Raslanem „nevyřízené účty“, a to přesto, že ho někteří z nich nikdy neviděli. Byl reprezentantem režimu, který stál za mnohými zločiny, se kterými se setkali.

Foto: Barbora Sochorová, Seznam Zprávy

Syrská novinářka žijící v Německu Luna Watfa.

Ijád al-Gharíba se proti rozsudku odvolal, ale neuspěl. Svůj trest si musí odpykat. Podobně se zachoval i Anvar Raslan. O jeho osudu ale úřady zatím nerozhodly. „Pokud zamítli odvolání Ijádovi s jeho relativně malými zločiny, nečekám, že by Anvarovo odvolání prošlo,“ myslí si novinářka.

Pochopit neznamená odpustit

I pro život Luny Watfa byl rozsudek zásadní. Říká, že jí soud pomohl pochopit, jak funguje systém mučení v syrských věznicích nebo proč se režim ke svým odpůrcům takto chová. „Proces mi pomohl lépe nahlédnout na to, proč chtějí umlčet všechny novináře, kteří se snaží odkrývat pravdu a kteří se ji snaží sdělit světu,“ popisuje.

Na traumata, která ve věznici prožila, přesto zapomenout nemůže. Její věznitelé se kromě mučení totiž uchylovali i k výhrůžkám týkajících se jejích dětí. A to jim prý odpustit nemůže.

„Aspoň ale lépe chápu, proč tak moji mučitelé postupovali. Díky tomu se mi po soudním procesu žije lépe než předtím. Pomohl mi - a to i přesto, že jsem nebyla jeho součástí,“ říká.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč syrské úřady zatkly Lunu Watfa a třináct měsíců ji věznily a mučily nebo jaké další případy s příznivci Asadova režimu v současnosti řeší německé soudy. Celou epizodu si poslechněte v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Robert Candra, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Televize Seznam, ČT24, YouTube kanály BBC a Al Jazeera, dokument The Journalist and Her Jailers (festival Jeden svět)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované