Hlavní obsah

Volby do Senátu: Matadoři proti outsiderům, hlas ulice proti systému

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Kandidáti v Jihlavě – dosavadní šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a Jana Nagyová (ANO).

Reklama

Článek

Voliči dnes začnou rozhodovat o tom, kdo povede příští čtyři roky tuzemská města a obce. Kromě místních zastupitelstev se obmění i část Senátu. Ve hře je třetina z celkem 81 křesel. Jaké souboje stojí za to sledovat? A jak důležité budou senátní volby z hlediska vládní stability?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaké duely senátních voleb jsou nejzajímavější a proč.
  • Kdo se postaví proti současnému předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) a z jakého důvodu kandidáty jednotlivé strany do boje poslaly.
  • Jakou roli hrají letošní volby z hlediska vládní stability.

Kromě komunálních voleb se v pátek a v sobotu budou v Česku konat na 27 místech také ty senátní. Volba je dvoukolová, definitivní obsazení Senátu se tedy dozvíme až na konci příštího týdne. Už teď ale některá klání poutají pozornost.

A to i díky tomu, že letošní hlasování bude mít například zásadní dopad na složení vedení horní komory parlamentu. S výjimkou Jitky Seitlové (KDU-ČSL) totiž kandidují všichni místopředsedové i šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Podle politické reportérky Seznam Zpráv Martiny Machové bude ale důležité sledovat také to, jakého úspěchu dosáhne hnutí ANO.

A jmenuje i další důvody, proč dění věnovat pozornost: nevíme, jak dopadne levice nebo Piráti, a také není jasné, jak výrazně do voleb zasáhne nespokojená část lidí, kteří třeba proti současné vládě protestovali na Václavském náměstí. „Bude zajímavé sledovat, do kolika hlasů se to přetaví,“ říká reportérka.

Volební kalkulačka pro senátní volby 2022

Volí se ve vašem obvodu letos do Senátu? S volební kalkulačkou Seznam Zpráv a sdružením KohoVolit.eu zjistíte, kteří kandidáti či kandidátky budou nejlépe reprezentovat vaše názory a postoje.

Už teď je ale jasné jedno: rovnováha sil v Senátu se nezmění. „Strany vládní koalice tam budou mít stále většinu. Spíš se tam mohou dostat lidé, kteří můžou využít pozici senátora k prosazování názorů, které tam momentálně nejsou,“ popisuje Machová. A dodává, že i díky tomu mohou jejich názory dostat větší pozornost.

Bojová strategie

I proto strany dobře rozmýšlely, koho do soubojů pošlou. Strategie stran je vidět třeba na Jihlavsku, kde kandiduje současný šéf Senátu Vystrčil.

Hnutí STAN proti němu nepostavilo žádného kandidáta. „Mají stejné voliče a nemají tam žádnou tak významnou osobnost (která by byla vyrovnaným soupeřem),“ říká reportérka. Sociální demokracie zase podle ní plánovala, že do boje s Vystrčilem pošle bývalého šéfa Senátu Milana Štěcha. Ten nakonec odmítl.

A hnutí ANO proti Vystrčilovi postavilo Janu Nagyovou, která je obviněná spolu s expremiérem Andrejem Babišem v kauze Čapí hnízdo. „ANO ale patří mezi strany, kterým se v senátních volbách příliš nedaří. Vyplývá to z toho, že je pozornost věnovaná zejména předsedovi a dvěma místopředsedům,“ vysvětluje Machová.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportérka Seznam Zpráv Martina Machová.

Někteří – jako třeba dosavadní senátor Jaroslav Větrovský (kandiduje za hnutí Jihočeši 2022) – dokonce od minule z kandidátky ANO utekli.

Také v jiných částech země strany taktizovaly.

Piráti vsadili na stejnou taktiku jako minule, kdy získala mandát Adéla Šípová. „Když o svých kandidátech mluví, tak zdůrazňují, že jsou to čtyřicátníci a že do Senátu nemusí jít jen ti starší a zasloužilí,“ říká reportérka. I Piráti si ale prý uvědomují, že senátní volby příliš „neumí“.

A ani SPD v boji o senátorské křeslo neměla příliš štěstí, minule se žádný z jejich kandidátů nedostal ani do druhého kola. „Pokud se dostanou, budu to vnímat jako vzkaz toho, jak si stojíme,“ myslí si Machová.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jaké osobnosti do voleb nominovala sociální demokracie, která bojuje o každé křeslo, nebo jak by vládní koalicí otřáslo, kdyby se do Senátu nedostal Miloš Vystrčil a neobhájil post předsedy. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportéra Seznam Zpráv Jaroslava Gavendy, videozáznam z demonstrace na Václavském náměstí z 3. 9. 2022 od uživatele Jdeme společně, Český rozhlas Plus - Interview, Senát PČR, iDNES.tv, YouTube - PP - Česká tisková kancelář, YT - ODS - Občanská demokratická strana, Facebook - Tomio Okamura - SPD

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované