Hlavní obsah

Dvě otázky roku: kdo bude prezident a kdy začne zlevňování

Foto: Seznam Zprávy

Jaké jsou největší výzvy roku 2023? Ilustrační foto.

Reklama

Článek

30 let po rozdělení Československa čelí obyvatelé obou nástupnických zemí - a s nimi i velká část Evropy - vážným výzvám, které způsobila loňská invaze Ruska na Ukrajinu. Rozjitřenou českou společnost čekají už za dva týdny prezidentské volby, které rozhodnou o nástupci či nástupkyni odcházejícího Miloše Zemana. Jaké další zásadní momenty nás v politice a ekonomice čekají?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak může soudní proces v kauze Čapí hnízdo ovlivnit nadcházející prezidentské volby?
  • Proč se ani v roce 2023 nejspíš zdražování potravin nebo nájmů nevyhneme?
  • A na jaké pozitivní jevy v české společnosti v minulém roce můžeme nyní navázat?

Válka na Ukrajině, zdražování, šetření energiemi, předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Jen některé z událostí minulého roku, které během svého novoročního projevu zmínil premiér Petr Fiala (ODS). A ani ten nadcházející podle něj nebude jednoduchý.

„Zvládneme ho, tak jako jsme zvládli těch předchozích třicet. Tím jsem si zcela jist,“ řekl.

Novoroční projev premiéra. Video: ČTKVideo: ČTK

A co Česko v roce 2023 čeká? Zásadní změna přijde hned v lednu, kdy se budou konat prezidentské volby a po deseti letech se na Pražském hradě vymění hlava státu. V čele předvolebních průzkumů se stále drží armádní generál ve výslužbě Petr Pavel, ekonomka Danuše Nerudová a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Podle šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka by alespoň dva z této trojice mohli být nezávislí. „Danuše Nerudová ani Petr Pavel nejsou kandidáty vlády Petra Fialy. Nemusí se cítit vázáni tím, že budou hájit v dnešní složité době politiku této vlády za každou cenu. V tomto ohledu by mohli být opravdu nadstranickými prezidenty. V případě Andreje Babiše to asi nikdo takhle vidět nemůže,“ říká.

Čapí hnízdo a volby

S prezidentskou volbou je úzce spojený i soudní proces v kauze Čapí hnízdo, ve které je z podvodu podezřelý mimo jiné expremiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO). V pátek 6. ledna by měl padnout první rozsudek.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík.

Podle Kubíka se ale může stát, že se rozhodnutí soudce Jana Šotta ještě posune a veřejnost se ho nedozví před prvním kolem voleb.

Podporu u voličů hnutí ANO by ale dost možná stejně neovlivnil. „Oni tu kauzu nevnímají, neprožívají, mají ji v kategorii účelové kampaně, vykonstruovaného procesu a tak dál. To, jak se hájí Andrej Babiš, je argumentem, který jeho podporovatelé přijali,“ říká Kubík.

Zdražování se nevyhneme

Jak zmínil i Fiala během proslovu, v dalším roce bude i nadále dalším velkým tématem zdražování. Podle šéfa Byznys SZ Martina Jašminského výhled není zrovna optimistický. Například Česká národní banka počítá s tím, že průměrná inflace bude v nadcházejícím roce kolem devíti procent.

„Pro někoho to bude znamenat pokles, protože za loňský rok průměrná inflace byla zhruba dvojnásobná, ale stále je to mimořádně vysoká inflace. Cílem České národní banky jsou dvě procenta,“ vysvětluje.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šéf Byznys SZ Martin Jašminský.

Zemědělci i další podnikatelé v potravinářském průmyslu tak i předpokládají, že budou opět zdražovat. Situace na trhu s nemovitostmi by se naopak podle Jašminského mohla mírně zlepšit. To se ale odrazí ve výši nájmů, které nejspíš naopak porostou.

Česká národní banka pod vedením Aleše Michla přesto drží úrokové sazby na sedmi procentech. A hodlá je na této hranici zachovat i nadále. Podle Jašminského je to ale riskantní, takový krok totiž nenutí inflaci klesat.

„Obávám se, že pokud ji okolnosti dotlačí k tomu sazby zvednout, může být pozdě. Efekt zvyšování úrokových sazeb se totiž do reálné ekonomiky promítá s velkým zpožděním. (…) V Česku tak můžeme mít problém s vyšší inflací, nejen celý letošní rok, ale i ten příští,“ varuje.

Jaké další výzvy Česko v roce 2023 čekají? Poslechněte si v podcastu 5:59 na začátku článku. Mimo jiné se dozvíte, co dalšího v tomto roce bude ovlivňovat vysokou inflaci v Česku nebo jestli se česká společnost dokáže spojit i v roce 2023 a táhnout za jeden provaz.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: novoroční projev premiéra Petra Fialy

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované