Hlavní obsah

„Nespí jen v bunkru,“ říká novinář, který strávil několik dnů se Zelenským

Foto: Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Článek

Prezident Volodymyr Zelenskyj dál apeluje na Západ, aby Kyjevu poskytoval těžké zbraně. S podobnou výzvou chce v pondělí oslovit i představitele Evropské unie. Kam se za tři měsíce bojů ukrajinský lídr posunul? A jak Zelenskyj a lidé v jeho nejbližším okolí válku prožívají?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Ukrajina je ve válce přes tři měsíce, podle reportéra týdeníku Time Simona Shustera se ale nesoustředí na mírové rozhovory. Důraz na ně přijde, až budou boje „v mrtvém bodě“.
  • Novinář to zjistil během rozhovorů s prezidentem Volodymyrem Zelenským a jeho blízkými. Ukrajinská hlava státu se prý momentálně obává, že lidé ztratí o válku zájem.
  • „Je mu jasné, že získat a udržet pozornost světa je a bude velmi důležité pro konečný osud této války. Považuje to za svůj klíčový úkol,“ říká Shuster.

Zelenskyj se už na začátku války rozhodl, že neopustí Ukrajinu a zůstane v prezidentském paláci v Kyjevě. Odmítl i nabídku Spojených států na evakuaci. „Potřebuji munici, ne odvoz,“ řekl tehdy.

Podle reportéra magazínu Time Simona Shustera, který strávil v dubnu s ním a jeho poradci několik dní, to byl významný moment, který inspiroval armádu i obyvatelstvo. „Také povzbudil světové lídry, aby přispěchali k obraně Ukrajiny a aby jí poskytli pomoc, včetně té vojenské,“ vysvětluje.

První dny podle Shustera trávil prezident v labyrintu protijaderných bunkrů pod prezidentským komplexem, který pochází z dob studené války. „Když jsem palác navštívil já, zaujalo mě, kolik času tam lidé trávili mimo bunkr ve svých běžných kancelářích,“ popisuje reportér. Bylo to podle něj možné jen díky postupnému vytlačení ruských sil z předměstí Kyjeva.

„Zelenskyj má v jedné z těch místností postel. Využívá ji, když to ochranka považuje za bezpečné, nespí pořád jen v bunkru,“ dodává.

Boj o pozornost světa

Ne vždycky ale prezident doporučení těch, co ho hlídají, poslouchá. Například na začátku války navzdory jejich nesouhlasu opouštěl bezpečí prezidentského paláce. Vyrážel mluvit s vojáky a prohlédnout si, jaké škody válka napáchala, aby „si sám mohl situaci zpracovat“.

„Bylo to nebezpečné a jeho ochranka z toho dost šílela, jak mi trochu v žertu říkal, ale nebylo to jen jednou, dělal to opakovaně. Ze své vůle,“ vysvětluje Shuster.

Vedení války ale Zelenskyj nechával a stále nechává podle reportéra z velké části na svých vojenských velitelích, společně se svým týmem ale tráví mnoho času přípravou projevů, které mají celému světu připomínat, že Ukrajina je stále ve válce. Právě ze ztráty pozornosti světa má totiž prezident velkou obavu.

„A já si také myslím, že pokud globální zájem oslabí, pokud svět přestane poskytovat Ukrajině svou pomoc, šance Ukrajinců na překonání ruského vpádu jsou mnohem menší,“ říká.

V podcastu 5:59 se dozvíte, jak Zelenského změnila zkušenost z války a jaké následky může ruská agrese zanechat na „duši“ národa. Podcast 5:59 si poslechněte v audiu v úvodu článku.

Tvůrci a zdroje

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, TV Nova, CNN Prima NEWS, Rádio Impuls, YouTube – Офіс Президента України (Úřad prezidenta Ukrajiny), YT – Daily Mail, YT – Ukrinform TV

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované